Novi napadi iz Britanije: Ališa Kerns sada optužuje Srbiju da izvozi oružje u Rusiju

Izvor: B92, 13.Jul.2023, 15:35

Novi napadi iz Britanije: Ališa Kerns sada optužuje Srbiju da izvozi oružje u Rusiju

Nakon optužbi na račun Srbije da izvozi oružje u Ukrajinu, najnovije zamerke našoj namenskoj industriji, ovog puta stigle su iz Belgije i Velike Britanije.

Prema izveštaju jednog belgijskog uzbunjivača, tamošnja nacionalna televizija objavila je da se srpska kompanija za izvoz oružja "Jugoimport" sumnjiči da je slala municiju Ruskoj Federaciji, pomažući joj tako da izbegne sankcije Zapada.

"Nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izveštaja, belgijske vlasti su odlučile da odmah suspenduju dozvole za izvoz oružja iz Srbije", navodi se u prilogu belgijske televizije.

Ovaj tvit albanskog aktiviste, jedva je dočekala da dalje na mrežama podeli britanska poslanica, koja se u žiži domaće javnosti našla nedavno posle optužbi da Srpska pravoslavna crkva u saradnji sa hitnom pomoći prenosi oružje iz Srbije na sever Kosova i Metohije, što su ubrzo demantovali skoro svi - SPC, policija tzv. Kosova, Kfor...

"Ujedinjeno Kraljevstvo bi takođe trebalo da suspenduje dozvole za uvoz oružja iz Srbije, koristeći mehanizme zabrane koje smo uveli u odbrambeni sistem, kako bi se omogućila hitna istraga britanske (vojne) opreme", napisala je Britanka.

Inače, ovo nije prvi put da se Srbija tereti da izvozi oružje. U martu ove godine to je uradio ruski portal "Meš", a potom i srpska opozicija, tvrdeći da je 3.500 raketa iz srpske fabrike "Krušik" preko Turske i Slovačke isporučeno oružanim snagama Ukrajine.

Na optužbe su odgovorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Miloš Vučević i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Vučević je istakao da Srbija ima pravo da izvozi naoružanje "svima onima koji su legitimisani i legalni kao krajnji korisnici", a Dačić da ministarstvo na čijem je čelu učestvuje u davanju dozvola za izvoz oružja.

Inače, predsednik Vučić je danas najavio da će u narednih 30 dana obustaviti izvoz naoružanja i vojne opreme, a na osnovu Zakona o predsedniku Republike i Zakona o Vojsci Srbije. Razlog za takvu odluku je usložnjavanje bezbednosne situacije u državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.