Izvor: B92, 05.Jul.2023, 18:03

Neuspeh: Ne probijaju ni prvu liniju odbrane

Oružane snage Ukrajine su po treći put krenule u kontraofanzivu i to uoči samita NATO-a, koji će biti održan u Vilnjusu od 11. do 12. jula.

"Juče je bila očigledna činjenica da su pre samita NATO-a u Viljnusu pokrenuli treći talas kontraofanzive, isto na Zaporoškom pravcu. Sada sve gori, od Dnjepra do granice koja spaja Zaporošku oblast i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << DNR", rekao je savetnik lidera Donjecke Narodne Republike Igor Kamakovski u emisiji "Salavjov lajv".

Međutim, akcije ukrajinske vojske su neuspešne, Oružane snage Ukrajine (OSU) ne mogu da probiju ni prvu liniju ruske odbrane, ocenio je Kamakovski.

Pritom, dodao je savetnik Denisa Pušilina, u pravcu Luganska Ukrajina vrši udare koji će da skrenu pažnju ruske vojske na taj deo fronta, a u blizini Avdejevke ukrajinske trupe se "bore da poboljšaju svoju poziciju".

Ukrajinska ofanziva na južno-donjeckom, zaporoškom i donjeckom pravcu počela je 4. juna, a glavni udar Oružanih snaga Ukrajine usmeren je na Zaporošku oblast. Kijev je u borbu poslao brigade koje je obučavao NATO i koje koriste zapadnu opremu i naoružanje.

Ukrajinske trupe su od početka takozvane kontraofanzive, od 4. juna, izgubile oko 2.500 jedinica različitog naoružanja na svim linijama fronta, rekao je ranije ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Samo na južnodonjeckom, zaporošskom i donjeckom pravcu, gde Oružane snage Ukrajine neuspešno napadaju, uništeno je 15 aviona, tri helikoptera, 920 oklopnih vozila, uključujući 16 tenkova 'leopard", naveo je ministar.

"To je skoro 100 odsto tenkova ovog tipa koje su isporučile Poljska i Portugalija", precizirao je.

Bez obzira na značajne gubitke, ukrajinsko rukovodstvo zahteva od komande Oružanih snaga Ukrajine da nastavi ofanzivu, kazao je Šojgu i objasnio da ih na to primorava Zapad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.