Neprihvatljivo je da se sportisti iz Ukrajine suoče sa rivalima iz zemlje koja ubija civile

Izvor: B92, 10.Apr.2023, 19:17

"Neprihvatljivo je da se sportisti iz Ukrajine suoče sa rivalima iz zemlje koja ubija civile"

Međunarodni olimpijski komitet (MOK), uprkos protivljenju zapadnih država, preporučio je otvaranje vrata međunarodnih takmičenja ruskim i beloruskih sportistima

Nemačka sada najavljuje da embargo na njenom tlu ostaje na snazi.

"Države koje održavaju velike sportske događaje nisu bespomoćne. Mogu da kontrolišu izdavanje viza i odluče hoće li Rusima zaista dozvoliti da učestvuju," rekla je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agencija dpa.

"Postupaćemo u skladu sa sopstvenim, sasvim jasnim stavom, kada u Nemačkoj budemo organizovali međunarodna takmičenja," dodala je Fezerova.

Sportisti iz Rusije i Belorusije su zbog ruskog napada na Ukrajinu u februaru prošle godine izbačeni sa većine međunarodnih takmičenja.

MOK je, međutim, krajem marta preporučio da im se dozvoli učešće pod uslovom da ne nastupaju pod nacionalnim obeležjima, nego kao neutralni sportisti.

Neke organizacije, uključujući atletiku, su saopštile da neće ukidati embargo, ali neke, poput gimnastike, rvanja i mačevanja, su saopštile da hoće.

To je Nemačku, Poljsku i neke druge države podstaklo da otkažu događaje koje je ove godine trebalo da ugoste.

Fezerova insistira da će eventualno otvaranje sportske pozornice za propagandu ruskog predsednika Vladimira Putina, "ratnog huškača," ujedno biti i izdaja svih vrednosti sporta.

"Neprihvatljivo je da se ukrajinski sportisti suoče sa rivalima iz zemlje koja ubija toliko civila u Ukrajini," rekla je ministarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.