Nemački kancelar Šolc: Zapad bi trebalo da se pripremi za produženi sukob u Ukrajini

Izvor: Vostok.rs, 20.Jun.2023, 12:29

Nemački kancelar Šolc: Zapad bi trebalo da se pripremi za produženi sukob u Ukrajini

 
Zapad bi trebalo da prilagodi svoju politiku sa očekivanjem da bi sukob u Ukrajini mogao da traje na neodređeno vreme, izjavio je u ponedeljak nemački kancelar Olaf Šolc.
„Moramo se pripremiti da bi ruski akt [specijalna vojna operacija] mogao da traje dugo“, izjavio je nemački kancelar Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. „To je ono za šta se spremamo i na osnovu toga orijentišemo našu politiku“, izjavio je Šolc Stoltenbergu. „Nemačka će nastaviti da bude nepokolebljiva podrška Ukrajini koliko god bude potrebno“, nastavio je Šolc. „Međutim, očigledno je da NATO neće postati strana u sukobu.“ Nemačka vlada je 14. juna usvojila prvu Strategiju nacionalne bezbednosti u zemlji, koja sadrži glavne principe i mere za suprotstavljanje potencijalnim spoljnim pretnjama državi u narednim godinama. „Odlučujući faktor“ razvoja dokumenta bila je ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini, „Zeitenwende“ ili „prelomna tačka“, kako ju je nazvao nemački kancelar Olaf Šolc. Nemačka vlada je potvrdila svoje obaveze prema NATO-u i odlučila da poveća potrošnju na odbranu za dva odsto BDP-a. „Izražavamo našu snažnu posvećenost NATO-u i EU i jačamo Bundesver (Oružane snage Savezne Republike Nemačke) kako bismo ispunili primarni cilj nacionalne odbrane i odbrane saveza“, navodi se u dokumentu. Istaknuto je da vlasti planiraju da u roku od „više godina“ dostignu dva odsto povećanja potrošnje za odbranu. „Ojačaćemo našu bezbednost u sajber prostoru i svemiru“, ističe se u dokumentu. Osim toga, nemačka vlada je saopštila da će smanjiti zavisnost od snabdevanja energentima i sirovinama i raditi na njihovoj diversifikaciji. „Smanjićemo jednostranu zavisnost od snabdevanja sirovinama i energetskim resursima tako što ćemo ih diversifikovati. Radićemo zajedno sa našim preduzećima na promovisanju projekata sirovina, uključujući stvaranje strateških zaliha“, navodi se u dokumentu. Nemačke vlasti su takođe dodale da nastoje da prošire nacionalne rezerve hrane, energije i lekova. Dokument je takođe uključivao planove da se donese zakon koji ima za cilj zaštitu kritičnih infrastrukturnih objekata.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS
   

Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.