Nemačka jasna: Činimo sve...

Izvor: B92, 23.Jun.2023, 07:24

Nemačka jasna: "Činimo sve..."

Nemačka obećava Ukrajini neograničenu solidarnost i pomoć, ponovio je u Bundestagu kancelar Olaf Šolc.

On je naglasio da ta zemlja neće moći da uđe u NATO pre okončanja ruskog agresorskog rata.

Nemački kancelar Olaf Šolc ponovo je obećao Ukrajini neograničenu pomoć u borbi protiv ruskog napada. Nemačka će podržavati Ukrajinu "koliko god bude bilo potrebno", rekao je Šolc u Bundestagu uoči predstojećeg samita >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropske unije.

"Mi čvrsto stojimo uz Ukrajinu", naglasio je kancelar.

Šolc je istakao da nemačka civilna i vojna pomoć sada iznosi 16,8 milijardi evra. Kada je reč o isporuci naoružanja, kancelar kaže da će Nemačka nastaviti da se fokusira na borbena oklopna vozila, protivvazdušne sisteme, artiljeriju i neophodnu municiju.

Nemačka na taj način obezbeđuje upravo ono što je Ukrajini najhitnije potrebno u tekućoj ofanzivi za oslobađanje njenih teritorija, rekao je Šolc.

Istovremeno, kako kaže, njegova vlada je odlučna da brani Nemačku i Evropu.

"Činimo sve što je potrebno da zaštitimo bezbednost naše zemlje od svake pretnje", naglasio je političar SPD.

Uoči samita NATO koji se u julu održava u Litvaniji, kancelar je ponovio da ne dolazi u obzir da Ukrajina uđe u Alijansu pre okončanja agresorskog rata Rusije.

"Zato se zalažem da se u Viljnusu koncentrišemo na ono što sada ima apsolutni prioritet: naime, na jačanje realne borbene sposobnosti Ukrajine".

U tom cilju, NATO paralelno radi sa EU i G7 na "efikasnim i dugoročnim bezbednosnim obavezama".

Saveznici imaju dva cilja, kaže Šolc: "Pružiti Ukrajini stalnu vojnu podršku, između ostalog i modernim zapadnim oružjem, i istovremeno ojačati ekonomsku otpornost Ukrajine u njenoj odbrani od ruske agresije".

S obzirom na "potpuno promenjenu bezbednosnu situaciju u Evropi", Šolc se zalaže za masovno i održivo jačanje Bundesvera.

Nemačka vojska mora da postane "garant konvencionalne odbrane u Evropi".

Šolc je potvrdio da će se od 2024. godine, prema smernicama NATO, dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) trošiti na odbranu.

Vlada u Berlinu radi na tome da "Bundesver konačno dobije potrebnu opremu", obećao je Šolc i podsetio da tome doprinosi i specijalni fond od 100 milijardi evra koji je osnovan nakon početka ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine.

Evropska politika azila biće takođe tema na samitu EU sledeće nedelje. Šolc je u govoru pred Bundestagom podržao kontroverznu odluku Unije o oštrijem kursu u politici azila.

Kancelar je najavio da će na Evropskom savetu sledeće nedelje "iz uverenja" braniti odluke ministara unutrašnjih poslova EU.

"Osiguraćemo da dogovor bude još bolji pre nego što se finalizuje", dodao je Šolc.

Cilj mora biti da se postigne dogovor pre izbora za Evropski parlament sledeće godine.

Šolc kaže da je svestan da je i u Nemačkoj bilo kritika te odluke EU. Ipak, to je, naglašava, odlučeno "u interesu jedinstva i sposobnosti Evrope da deluje", jer dosadašnji evropski sistem azila ne funkcioniše. Stoga mora postojati novi sporazum "koji kombinuje odgovornost na spoljnoj granici sa solidarnošću svih", naglasio je Šolc.

Radi se o povezivanju sigurnih spoljnih granica EU sa otvorenim granicama unutar Unije. "Na duži rok, jedno ne može bez drugog", naglasio je kancelar.

Nemačka je, zaključuje Šolc, za "ograničavanje nelegalnih migracija", ali istovremeno i za "jačanju legalnih migracija na tržište rada".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   NATO,   NATO skup

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.