Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Okt.2016, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nađa Savčenko u Rusiji u znak podrške sunarodnicima u zatvoru

Ukrajinski vojni pilot i poslanik Nađa Savčenko, koja je u maju oslobođena posle dve godine zatočeništva u Rusiji, danas se prvi put od kako je na slobodi nalazi u Rusiji gde želi da pruži podršku svojim sunarodnicima u zatvoru.

"Nađa Savčenko je došla u Moskvu", gde prisustvuje suđenju Stanislavu Kliku i Mikoli Karpijuku u Vrhovnom sudu Rusije, izjavio je njen avdokat Ilija Novikov.

Klik i Karpijuk su osuđeni na 20 godina zatvora u Čečeniji jer su se borili >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << protiv ruskih snaga tokom rata na Kavkazu 90-ih godina. U toku je njihovo suđenje u žalbenom postupku.

"Čak i ako se ne vratim živa iz Rusije, ipak idem da podržim Klika i Karpijuka i sve naše drugare koji su u Rusiji u zatočeništvu i bore se za Ukrajinu", rekla je Nađa Savčenko na aerodromu u Kijevu pre odlaska u Moskvu.

Prema njenim rečima, važno je pružiti podršku sunarodniku samim prisustvom u sudnici.

"Sama znam kako je važno videti Ukrajinca u sudnici koji na našem jeziku uzvikne 'Živela Ukrajina!'", rekla je ona.

Nadežda Savčenko (35) osuđena je u Rusiji u martu 2016. godine na 22 godine zatvora zbog navodne umešanosti u ubistvo dvojice ruskih novinara na istoku Ukrajine 2014.

Ona je 25. maja oslobođena iz ruskog zatvora na osnovu dogovora o njenoj razmeni za dva ruska vojnika uhapšena u Ukrajini.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.