Na samitu G20 zapadni ministri kritikovali Rusiju zbog Ukrajine, Blinken sa Lulom de Silvom

Izvor: VOA, 22.Feb.2024, 17:09

Na samitu G20 zapadni ministri kritikovali Rusiju zbog Ukrajine, Blinken sa Lulom de Silvom

Rio de Ženeiro — Zapadni ministri spoljnih poslova iz grupe G20, koji su se sastali u Brazilu u sredu, napali su Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu dok ih je slušao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, saopštile su diplomate. "Rusija mora biti naterana da plati za svoju agresiju", rekao je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron na zatvorenoj sednici, saopštio je njegov kabinet. Slične primedbe prvog dana dvodnevnog sastanka iznele su najviše diplomate Sjedinjenih Država, Australije, Kanade, Nemačke, Italije, Francuske i Norveške. Norveški ministar spoljnih poslova Espen Bart Ejde rekao je novinarima da je Lavrov na Kameronove primedbe mirno odgovorio "skupom alternativnih činjenica" o događajima u Ukrajini. Lavrov nije razgovarao sa novinarima. Rusko opravdanje svoje "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, koja je počela pre dve godine, u početku je bila "denacifikacija" Ukrajine. U skorije vreme, Moskva naglašava da se brani od zapadne agresije. Sastanak je zakazan za pripremu dnevnog reda za samit G20 u novembru. Na samitu u septembru, lideri G20 usvojili su deklaraciju u kojoj se izbegava osuda Rusije zbog rata u Ukrajini, ali su pozvali sve države da ne koriste silu za zauzimanje teritorija. Kameron se takođe osvrnuo na smrt disidenta Alekseja Navalnog u ruskom zatvoru prošle nedelje. Ejde je rekao da je sednica G20 u Riju bila fokusirana uglavnom na sukobe u Gazi i Ukrajini. "Moramo da podržimo Ukrajinu dok ne postane slobodna i nezavisna suverena zemlja bez druge vojske na svom tlu", rekao je norveški ministar na sastanku. Ejde je rekao da su se ministri koji su govorili na sastanku složili sa potrebom za rešenjem dve države na Bliskom istoku, ali nije bilo konsenzusa o tome kako to postići. Brazil, ovogodišnji predsedavajući G20, otvorio je sastanak ministara spoljnih poslova okrivljujući Ujedinjene nacije i druga multinacionalna tela što nisu zaustavili sukobe u kojima se ubijaju nevini ljudi. Ministar inostranih poslova Mauro Vieira pozvao je na "duboku reformu" globalnog upravljanja kao glavni prioritet Brazila ove godine. "Multilateralne institucije nisu adekvatno opremljene da se nose sa aktuelnim izazovima, što pokazuje neprihvatljiva paraliza Saveta bezbednosti u odnosu na tekuće sukobe", rekao je Vijeira na sastanku. "Ovo stanje neaktivnosti rezultira gubitkom nevinih života", rekao je on. Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se sa brazilskim predsednikom Luizom Ignasijom Lulom da Silvom u Braziliji na putu na sastanak u Riju i izrazio podršku SAD planu Brazila da globalno upravljanje bude efikasnije. Visoki američki diplomata razgovarao je o izraelskom ratu u Gazi sa Lulom usred diplomatske prepirke nakon što je brazilski lider uporedio izraelski rat sa nacističkim genocidom tokom Drugog svetskog rata, rekao je portparol SAD novinarima. Prošle nedelje Luline optužbe za zločine Izraela u Gazi izazvale su diplomatsku krizu sa izraelskim prigovorom i Brazilom koji je opozvao svog ambasadora.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šef diplomatije Brazila: Praktično jednoglasje u podršci rešenju o dve države na Bliskom istoku

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Feb.2024

Brazilski ministar inostranih poslova Mauro Vieira je danas izvestio da posle sastanka članica G20 u Rio de Žaneiru postoji "praktično jednoglasje" među članicama te grupe u podršci rešenju o dve države na Bliskom istoku.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.