Izvor: RTS, 07.Maj.2022, 06:12

Moskva i Kijev objavili kraj evakuacije civila iz "Azovstalja"; UN: Broj izbeglica iz Ukrajine prešao 5,8 miliona

Sedamdeset treći dan rata u Ukrajini. Moskva i Kijev objavili kraj evakuacije civila iz "Azovstalja". Sjedinjene Države najavljuju vojnu pomoć Ukrajini vrednu 150.000.000 dolara. Ukrajinski generalštab tvrdi da je poginulo 25.000 ruskih vojnika. Rusi tvrde da su uništili zapadno naoružanje u Harkovskoj oblasti.
Moskva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tvrdi da ruska vojska poštuje trodnevni prekid vatre u Marijupolju i oko čeličane "Azovstalj" iz koje je evakuisana nova grupa civila. 

Potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla je da je u petak iz čeličane "Azovstalj" u Marijupolju evakuisano pedeset žena, dece i starijih ljudi.
Optužila je Rusiju da stalno krši lokalni prekid vatre, dodavši da je zbog toga evakuacija bila izuzetno spora.
Svetski program UN za hranu (WFP) saopštio je da će ljudi širom sveta gladovati ako se ukrajinske luke na Crnom moru uskoro ponovo ne otvore.
Ujedinjene nacije su zabrinute da neće biti mesta za skladištenje nove letine ukoliko se silosi sada ne isprazne, što će, smatraju, stvoriti velike količine otpada i dodatno podići cene hrane na svetskom nivou.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski traži finansijsku pomoć, za koju kaže da će biti korišćena za odbranu, deminiranje, humanitarnu, medicinsku pomoć, obnovu infrastrukture.
Ukrajinskoj vojsci stigla je nova isporuka artiljerijskog oružja iz Nemačke, a u najavi su i novi kontingenti.
Kremlj ponavlja da ne namerava da koristi nuklearno oružje.
Zapad pokušava da rasplamsa propagandni rat protiv Rusa i Rusije, tvrdi Moskva, a Peking ocenjuje da "zapadne zemlje koriste Ukrajinu kao topovsko meso da oslabe Rusiju i održe svoju hegemoniju".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Rusija nastavlja napade na Azovstalj, nekoliko projektila pogodilo Odesu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2022

Sedamdest treći dan rata u Ukrajini. Kijev kaže da jeu petak samo 50 civila evakuisano, optuživši Moskvu da sabotira taj proces. UN: Svet će gladovati ako se ne otvore ukrajinske luke. Ruske rakete gađaju infrastrukturu kojom se transportuje oružje sa Zapada u Donbas. Borbe i u Hersonu, a Kremlj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.