Ukrajinska kriza iz dana u dan: Rusija nastavlja napade na Azovstalj, nekoliko projektila pogodilo Odesu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2022, 08:32

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Rusija nastavlja napade na Azovstalj, nekoliko projektila pogodilo Odesu

Sedamdest treći dan rata u Ukrajini. Kijev kaže da jeu petak samo 50 civila evakuisano, optuživši Moskvu da sabotira taj proces. UN: Svet će gladovati ako se ne otvore ukrajinske luke. Ruske rakete gađaju infrastrukturu kojom se transportuje oružje sa Zapada u Donbas. Borbe i u Hersonu, a Kremlj poručuje da Rusija više nikada neće napustiti Hersonsku oblast.

18.25 - Ukrajina: Rusija nastavlja napade na Azovstalj
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Rusija nastavlja napade na opkoljenu čeličanu Azovstalj u Marijupolju, tvrdi ukrajinska vojna komanda.

17.45 - Broj izbeglica iz Ukrajine prešao 5,8 miliona

Više od 44.000 izbeglica napustilo je Ukrajinu u protekla 24 sata, što je od početka vojnih aktivnosti Rusije u ovoj zemlji ukupno oko 5,8 miliona, saopštio je danas Visoki komesarijat Organizacije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

17.37 - Ukrajinska vojska granatirala naselja u DNR i LNR

Ukrajinska vojska je za pola sata ispalila 18 projektila kalibra 122 milimetara ka Gorlovki i Dokučajevsku, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

14.56 - Kijevski metro ponovo radi punim kapacitetom

Kijevski metro, koji je na početku ruskog napada na Ukrajinu služio kao sklonište hiljadama civila tokom granatiranja, ponovo je dostigao predratne kapacitete prevoza putnika, javlja Anadolija.

14.34 - Nekoliko projektila pogodilo Odesu

Nekoliko projektila je danas pogodilo lučki grad Odesu na jugu Ukrajine, izjavio je portparol regionalnih vlasti Sergej Bračuk u izjavi za televiziju.

13.39 - DNR: Iz Marijupolja evakuisano 373 civila, od toga 43 dece

Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) evakuisale su proteklog dana iz grada Marijupolja 373 ljudi, uključujući 43 dece, saopštio je Centar za teritorijalnu odbranu na Telegramu.

12.20 - Kijev: Pod istragom više od 10.000 ruskih ratnih zločina

Trenutno je pod istragom više od 10.000 navodnih ratnih zločina koje su počinile ruske snage u Ukrajini, saopštilo je danas Glavno tužilaštvo Ukrajine.

12.15 - Stoltenberg: Nema pobednika u nuklearnom ratu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je Rusiju da ne koristi nuklearno naoružanje u ratu u Ukrajini.

11.40 - DNR: Iz Azovstalja evakuisano još 50 ljudi

Još 50 ljudi je evakuisano iz opkoljene čeličane Azovstalj u Marijupolju, saopštio je danas Štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kazao je da su u toku diplomatski napori da se spasu preostali borci koji se nalaze pod opsadom u čeličani.

10.58 - Rusija: Uništena velika zaliha vojne opreme poslate iz SAD

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske snage uništile veliku količinu vojne opreme iz Sjedinjenih Država i evropskih zemalja namenjenu Ukrajini u blizini železničke stanice Bogoduhov u Harkovskoj oblasti.

10.05 - Ukrajina: Rusija izgubila više od 25.000 vojnika

Ukupni gubici Rusije u ratu protiv Ukrajine premašili su 25.000 vojnika, saopštio je danas Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

09.43 - Zelenski: Rusija da se povuče na poziciju pre invazije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da mirovni sporazum sa Rusijom zavisi od povlačenja ruskih snaga na položaje pre 24. februara, odnosno pre početka ruske vojne intervencije protiv Ukrajine.

09.14 - U nedelju video sastanak lidera G7 i Zelenskog

Lideri Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7), uključujući i američkog predsednika Džozefa Bajdena, održaće u nedelju sastanak putem video veze sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, kako bi pokazali jedinstvo dan pre obeležavanja Dana pobede u Rusiji, saopštila je Bela kuća.

08.19 - Ukrajina: Rusija nastavlja ofanzivu na istoku i napade na Azovstalj

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage nastavljaju ofanzivne operacije u istočnoj operativnoj zoni, čiji je cilj uspostavljanje pune kontrole nad teritorijom Donjecke i Luganske oblasti i zadržavanje kopnenog koridora između njih i Krima.

07.43 - Prvo zajedničko saopštenje članica Saveta bezbednosti

Savet bezbednosti UN izdao je svoje prvo saopštenje o ratu u Ukrajini, uz uzdržavanje od upotrebe reči "rat", "sukob" ili "invazija".

U saopštenju se "izražava duboka zabrinutost u vezi sa održavanjem mira i bezbednosti Ukrajine" i izražava se "snažna podrška" generalnom sekretaru Antoniju Guteresu u traženju mirnog rešenja "spora".

07.22 -  SAD šalju vojnu pomoć Ukrajini vrednu 150 miliona dolara

Američki predsednik Džo Bajden odobrio je novi paket vojne pomoći Ukrajini koji će obuhvatiti dodatnu artiljerijsku municiju, radare i drugu vojnu opremu vrednu 150 miliona dolara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.