Manje gasa za Balkan

Izvor: Blic, 02.Jan.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje gasa za Balkan

Prvog dana nove godine Rusija je susednoj Ukrajini prekinula isporuku gasa zbog neplaćenih računa, na šta je Kijev uzvratio pretnjama da će smanjiti dostavljanje gasa za evropske potrošače, koji strahuju da se ne ponovi situacija iz januara 2006. kada su zbog sličnog spora Ukrajine i Rusije radijatori u Evropi ostali hladni.

Sergej Kuprijanov, portparol „Gasproma”, juče je optužio Ukrajinu da krade ruski gas namenjen za Evropu. „Ukrajinska strana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << otvoreno priznaje da krade gas i ne stidi se”, kazao je on. Prema tvrdnji „Gasproma”, balkanske zemlje su zbog toga već dobile deset miliona kubnih metara gasa manje nego obično.”Ne krademo gas, nego ga preusmeravamo iz tehničkih razloga”, odgovorio je Valentin Zemljanski, predstavnik ukrajinskog „Naftogasa”.

Moskva je predložila sazivanje vanredne sednice Evropskog parlamenta, na kojoj bi se raspravljalo o transportu ruskog gasa u EU preko Ukrajine. Ukrajinska delegacija, sa Jurijem Prodanom na čelu, ministrom goriva i energetike, razgovarala je juče u Pragu sa zvaničnicima Češke, predsedavajuće EU, o načinima za rešavanje spora. Karel Švarcenberg, šef češke diplomatije, apelovao je u ime Unije da se problemi između dve kompanije hitno reše. Sličan apel stigao je i iz Vašingtona, kao i iz sedišta Evropske komisije u Briselu.

U korenu rusko-ukrajinskog spora je cena gasa, jer Moskva insistira na komercijalnoj ceni gasa, kakvu plaćaju ostale zemlje. Prema rečima Alekseja Milera, predsednika Upravnog odbora „Gasproma”, to je 418 dolara za 1.000 kubnih metara. Ukrajina sada dobija ruski gas po ceni od 179,5 dolara, u poređenju s cenom od 500 dolara za Evropu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uzbuna zbog prekida isporuke gasa Ukrajini

Izvor: Capital.ba, 02.Jan.2009

LONDON, U cijeloj Evropi nastala je prava uzbuna, nakon što je objelodanjeno da je Rusija prekinula isporuke gasa susjednoj Ukrajini, piše danas 'Gardijan'. Britanski dnevni list navodi da je najnoviji u nizu sporova Kijeva i Moskve o cijeni gasa ponovo aktuelizovao staro pitanje da li Evropa treba...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.