Capital.ba

Uzbuna zbog prekida isporuke gasa Ukrajini

02.01.2009. / 10:06

LONDON, U cijeloj Evropi nastala je prava uzbuna, nakon što je objelodanjeno da je Rusija prekinula isporuke gasa susjednoj Ukrajini, piše danas “Gardijan”.

Britanski dnevni list navodi da je najnoviji u nizu sporova Kijeva i Moskve o cijeni gasa ponovo aktuelizovao staro pitanje da li Evropa treba da pokuša da potpuno odustane uvoza gasa iz Rusije, kako ne bi zavisila od ruskog energetskog giganta “Gaspromovih” i njegovog odnosa sa kooperantima.

Prema pisanju lista, to je razlog zbog kojeg se evropski zvaničici već nekoliko sedmica kreću od Brisela do Turske i Azerbejdžana i nazad u pokušaju da osiguraju zalihe gasa iz još nepostojećeg gasovoda Nabuko, koji bi, kada bude izgrađen, trebalo da doprema gas iz Kaspijskog basena, preko Balkana, do evropskih zemalja, zaobilazeći rusku kontrolu.

Češka, koja je od 1. januara na čelu EU, već je istakla da je gasovod Nabuko “politički neophodan projekat”.

“Međutim, Rusija paralelno planira još dva, uslovno rečeno, `politička projekta` – izgradnju gasovoda `Južni tok` na gotovo istoj trasi kao i `Nabuko`, i `Sjeverni tok`, na sjeveru Evrope. Uprkos tome što se svaki od ova tri projekta trenutno suočava sa specifičnim problemima, male su šanse da će u dogledno vreme evropska tražnja za ruskim gasom opasti, a `gasne igre bez granica` između Moskve i evropskih prijestonica će, po svemu sudeći, trajati godinama”, zaključuje “Gardijan”, prenosi Bi-Bi-Si.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!