Ukrajina smanjila isporuke gasa Balkanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jan.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina smanjila isporuke gasa Balkanu

MOSKVA - Ukrajina je jednostrano smanjila isporuke gasa na Balkan i do kraja 2. januara to smanjenje će iznositi celih 10 miliona kubika, izjavio je dežurni u kompaniji Topenerdzi - Balkanskog dispečerskog centra za tranzit gasa Viktor Pavlik.

On je precizirao da je "Ukrajina zaustavila rad kompresorske stanice Orlovka, pozivajući se na to "da gasa koji stiže iz Rusije nema dovoljno za obezbeđenje tranzita".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Po njegovim rečima, prvog dana nove godine Ukrajinci nisu dostavili operativni radni izvestaj o stanju kompresorskih stanica i mogućnostima tranzita gasa po njihovim cevovodnim mrežama.

Pavlik je precizirao da "ruska strana traži mogućnost da kompenzira nedostajuću količinu gasa, pre svega za Tursku.

Svakodnevno balkanski region, koji se nalazi u zoni odgovornosti Topenerdzi, troši oko 66 miliona kubika gasa.

Zbog velike hladnoće stigle su narudžbine za većim količinama "plavog goriva", ali je Ukrajina jednostrano smanjila obim tranzita.

Ukrajina je takođe priznala da nesankcionisano uzima tranzitni ruski gas.

To je novinarima saopstio zvanicni predstavnik Gasproma Sergej Kuprijanov.

"Kao sto znate, rukovodstvo Naftogas Ukrajine je zvanično i javno saopštilo da uzima 21 milion kubika gasa iz tranzitnih obima i na taj način otvoreno priznaje da krade gas i toga se ne stidi" - kazao je Kuprijanov.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.