Makronova ideja „trupa u Ukrajini“ pogrešno je protumačena – Kijev

Izvor: Vostok.rs, 20.Mar.2024, 15:23

Makronova ideja „trupa u Ukrajini“ pogrešno je protumačena – Kijev

Ukrajini nisu potrebne trupe NATO-a na njenoj teritoriji da bi porazila Rusiju, izjavio je ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.
On je tvrdio da su opaske francuskog predsednika Emanuela Makrona koje sugerišu da će alijansa predvođena SAD na kraju biti raspoređena u Ukrajinu pogrešno protumačene. Makronovi komentari krajem februara izazvali su salvu izjava zemalja NATO-a, u kojima se tvrdi da ne planiraju da šalju vojnike u Ukrajinu. Kuleba je reakciju evropskih lidera opisao kao „paničnu“, objavio je u sredu italijanski list La Stampa. „Makron je samo hteo da kaže da postoji mogućnost obuke ukrajinskih vojnika direktno u Ukrajini, a ne spolja kao što se sada dešava“, izjavio je Kuleba grupi stranih novinara. Ono što njegovoj naciji treba od stranih donatora je oružje, posebno dronovi, a ne ljudstvo, dodao je on. Ranije ove nedelje, El Pais je izvestio da vojno osoblje iz država NATO-a deluje u Ukrajini, pomažući „u praktično svim mogućim aspektima“ sukoba sa Rusijom, osim u aktivnim borbenim operacijama. To je uključivalo obuku trupa unutar Ukrajine, navodi španski list, pozivajući se na intervjue sa različitim izvorima u protekle dve godine. Neki bivši vojnici NATO-a pridružili su se Oružanim snagama Ukrajine kao dobrovoljci i služe kao doušnici za svoje vlade, prateći donirano oružje i obaveštavajući o situaciji na liniji fronta, dodaje se u izveštaju. Moskva sukob u Ukrajini doživljava kao posredni rat Zapada protiv Rusije. Strane borce tretira kao plaćenike i legitimne mete, upozorili su visoki zvaničnici. Ministarstvo odbrane je u januaru izvestilo da je pogodilo bazu pretežno francuskih boraca u ukrajinskom gradu Harkovu, tvrdeći da je njih oko 60 ubijeno. Direktor ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin izjavio je u utorak da Francuska priprema snage do 2.000 vojnika za moguću intervenciju. Ruski zvaničnik je sugerisao da je raspoređivanje trebalo da se obavi u tajnosti. Pariz je odbacio Nariškinove izjave kao akt informativnog rata Moskve i „neodgovornu“ provokaciju. U međuvremenu, načelnik Generalštaba francuske vojske general Pjer Šil izjavio je u intervjuu ove nedelje da su oružane snage spremne da deluju, „bez obzira na razvoj međunarodne situacije“. Divizija od oko 20.000 ljudi mogla bi biti raspoređena u roku od 30 dana, izjavio je medijima. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.