Izvor: RTS, 23.Sep.2022, 06:09

Lideri G-7 osudili referendume o pripajanju Rusiji; Finska ograničava ulazak ruskim državljanima

Dvesta dvanaesti dan rata u Ukrajini. U četiri ukrajinske oblasti, na teritorijama koje su pod ruskom kontrolom, održavaju se referendumi o pripajanju Rusiji. NATO poručuje da nemaju legitimitet. Lideri Grupe sedam poručuju da ih neće priznati. Gradske vlasti u Zaporožju saopštile da su ruske snage izvele raketni napad na grad i da ima povređenih. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da u toj zemlji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << neće biti mobilizacije. Komisija UN saopštila da je u istrazi zaključeno da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini.
U četiri ukrajinske oblasti, Donjeckoj, Luganskoj, Hersonskoj i Zaporoškoj, od danas do 27. septembra na teritorijama koje su pod ruskom kontrolom održavaju se referendumi o pripajanju Rusiji. NATO je osudio održavanje referenduma, ističući da nemaju legitimitet, te da predstavljaju grubo kršenje Povelje UN.

Dan pošto je ruski predsednik naredio mobilizaciju 300.000 rezervista, u Njujorku su se okupili predstavnici 15 članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Na sednici oprečne stavove su izneli šefovi diplomatija Amerike i Rusije.
Generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorio je da svet ne može dozvoliti nuklearnu katastrofu, naglašavajući da nema naznaka da će se rat završiti u skorije vreme.
Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je sve članice SB UN da pošalju jasnu poruku da se hitno mora prestati sa "nepromišljenim nuklearnim pretnjama".
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručuje da ukrajinska vojska pribegava "terorističkoj taktici", krijući se tokom borbi iza civila kao ljudskog štita. Pozvao je generalnog sekretara UN da od Kijeva traži da objavi spisak ljudi ubijenih u ukrajinskom gradu Buči.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ukrajinska kriza: U četiri ukrajinske oblasti referendumi o pripajanju Rusiji; Uhvaćeni diverzanti, raketirano biračko mesto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2022

Dvesta dvanaesti dan rata u Ukrajini. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) održao sednicu o navodnim zločinima Rusije u Ukrajini. Generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorava da svet ne može da dozvoli nukelarnu katastrofu. U četiri ukrajinske oblasti danas se održavaju referendumi o...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.