Ukrajinska kriza: U četiri ukrajinske oblasti referendumi o pripajanju Rusiji; Uhvaćeni diverzanti, raketirano biračko mesto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2022, 06:31

Ukrajinska kriza: U četiri ukrajinske oblasti referendumi o pripajanju Rusiji; Uhvaćeni diverzanti, raketirano biračko mesto

Dvesta dvanaesti dan rata u Ukrajini. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) održao sednicu o navodnim zločinima Rusije u Ukrajini. Generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorava da svet ne može da dozvoli nukelarnu katastrofu. U četiri ukrajinske oblasti danas se održavaju referendumi o pripajanju Rusiji. NATO poručuje da nemaju legitimitet, kao i da predstavljaju grubo kršenje Povelje UN.

Dan pošto je ruski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predsednik naredio mobilizaciju 300.000 rezervista, u Njujorku su se okupili predstavnici 15 članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Na sednici oprečne stavove su izneli šefovi diplomatija Amerike i Rusije.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorio je da svet ne može dozvoliti nuklearnu katastrofu, naglašavajući da nema naznaka da će se rat završiti u skorije vreme.

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je sve članice SBUN da pošalju jasnu poruku da se hitno mora prestati sa "nepromišljenim nuklearnim pretnjama".

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručuje da ukrajinska vojska pribegava terorističkoj taktici, krijući se tokom borbi iza civila kao ljudskog štita. Pozvao je generalnog sekretara UN da od Kijeva traži da objavi spisak ljudi ubijenih u ukrajinskom gradu Buči.

Proruske vlasti na teritorijama u Ukrajini najavile su da će od danas, 23. septembra do 27. septembra, biti održani referendumi o pripajanju Rusiji četiri ukrajinske oblasti. Referendum će biti održani u Donjeckoj, Luganskoj, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

NATO je osudio održavanje refeerenduma na istoku Ukrajine, ističući da nemaju legitimitet, te da predstavljaju grubo kršenje Povelje UN.

Rusija i Ukrajina, u međuvremenu, razmenile su oko 300 zarobljenika uz posredovanje Turske i Saudijske Arabije. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je razmena zarobljenika važan korak ka okončanju rata.

23.55 - Mađarska neće podržati antiruske sankcije u energetici

Budimpešta neće podržati antiruske sankcije u energetskom sektoru, uključujući i oblast nuklearne energije, jer bi to moglo naneti štetu energetskoj bezbednosti Mađarske, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u intervjuu za agenciju TASS.

23.45 - Bajden: Nikada nećemo priznati referendume u Ukrajini

Američki predsednik Džo Bajden rekao je danas da su referendumi "prevara" i istakao da Vašington nikada neće priznati njihove rezultate.

23.25 - Mišel za suspenziju Rusije iz Saveta bezbednosti UN

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel založio se danas na 77. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija za suspenziju Rusije iz Saveta bezbednosti zbog rata u Ukrajini.

23.05 - Novi Zeland traži ukidanje veta u Savetu bezbednosti UN

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern zatražila je danas sa govornice Generalne skupštine UN ukidanje veta u Savetu bezbednosti.

23.00 - Moskva: Bezuslovna predaja Ukrajine uslov za pregovore

Pregovori sa Ukrajinom mogući su samo pod uslovom njene potpune predaje, odnosno denacifikacije, demilitarizacije i proglašenja nenuklearnog statusa, što se u ovom trenutku čini nemogućim, izjavio je danas predsednik Komiteta za međunarodne poslove ruske Državne dume i član pregovaračkog tima Leonid Slucki.

20.20 - Herson: Rusi osujetili petočlanu diverzantsku grupu

Policajci i pripadnici ruske nacionalne garde uhapsili su danas petočlanu diverzantsko-izviđačku grupu u Hersonskom regionu, navodi se u saopštenju regionalnog Ministarstva unutrašnjih poslova.

20.00 - Ukrajinska vojska pokušala da sravni granatama biračko mesto

Proruska vojno-civilna administracija grada Energodar u Ukrajini saopštila je danas da ukrajinska vojska pokušava da sravni sa zemljom glasačko mesto u selu Balki u Zaporoškom regionu, pošto je ispaljeno šest granata iz haubica "hovicer" američke proizvodnje.

17.31 - Moskva: SAD teraju Kijev da prebaci sukobe u Rusiju

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je danas da SAD trenutno ispoljavaju nekooperativnost i teraju režim u Kijevu da prebaci neprijateljstva na rusku teritoriju.

16.57 - Spoljnoobaveštajna služba Rusije: Histerija NATO i EU zbog referenduma

Refendumi u Donbasu, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti izazivaju "krajnje nervoznu, histeričnu" reakciju u zemljama NATO i Evropske unije, saopštila je Spoljnoobaveštajna služba Rusije.

15.17 - Rjabkov: Rusija nikome ne preti nuklearnim oružjem

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je danas da Moskva nikome ne preti nuklearnim oružjem, ali je upozorio na rizik od intervencije Zapada u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, uputivši poziv Vašingtonu da "izbegava situaciju koja bi mogla da dovede do direktnog vojnog sukoba s Rusijom".

14.36 - Peskov: Za DNR, LNR, Herson i Zapšorožje važio bi Ustav Rusije

Ustav Rusije će važiti za DNR, LNR, Hersonsku i Zaporošku oblast u slučaju njihovog ujedinjenja sa Rusijom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

13.07 - Ambasador SAD: Rusi deportovali do 1,6 miliona Ukrajinaca

Američka predstavnica u Savetu UN za ljudska prava, Mišel Tejlor, izjavila je danas, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Rusija prisilno deportovala između 900.000 i 1,6 miliona Ukrajinaca.

12.30 - Berluskoni: Putin je gurnut da napadne Ukrajinu

Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni izjavio je pred nedeljne opšte izbore u toj zemlji da je predsednik Rusije Vladimir Putin "gurnut" da napadne Ukrajinu i da je on samo želeo da "postavi pristojne ljude na vlast" u Kijevu, prenosi Rojters.

11.11 - Lukašenko: U Belorusiji neće biti mobilizacije

U Belorusiji neće biti mobilizacije, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

08.37 - DNR: Sedam poginulih u granatiranjima ukrajinskih snaga

Štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) saopštio je da je u protekla 24 sata sedmoro civila poginulo u granatiranjima teritorije DNR koja su izvele ukrajinske trupe.

08.21 - Počeo referendum u četiri ukrajinske oblasti

Danas je u 8:00 časova u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj oblasti i delovima Zaporoške oblasti u Ukrajini, koje su pod kontrolom ruskih snaga, počeli referendumi o pristupanju Ruskoj Federaciji kao posebnim konstitutivnim članicama.

8.11 - Ukrajina: Rusija izvela 4 raketna i 27 napada iz vazduha

Ruske snage su u protekla 24 sata izvele 4 raketna i 27 vazdušnih udara na ciljeve u Ukrajini, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

7.29 - Politiko: Kijev traži hitno tenkove, a Zapad okleva

Kijev hitno traži isporuku modernih tenkova, što bi pomoglo ukrajinskim snagama da brže napreduju na severoistoku zemlje i povrate više teritorija, ali Zapad odugovlači, prenosi Politiko pozivajući se na izvore upoznate sa ovom temom.

7.25 - Zelenski: Rusija se sprema da mobiliše do milion ljudi

 Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da se rukovodstvo Rusije priprema da mobiliše do milion ljudi.

6.57 - U četiri ukrajinske oblasti referendumi o pripajanju Rusiji

Stanovnici samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska (DNR i LNR), kao i teritorije Hersonske i Zaporoške oblasti u Ukrajini, koje su pod ruskom kontrolom, glasaće na referendumima o pristupanju Rusiji od danas pa do 27. septembra.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Nju Jork

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

UŽIVO Likvidacija; Pokušaj granatiranja; Razbijen napad; Lansirane rakete; Borbe na frontu

Izvor: B92, 23.Sep.2022

Otpočeo je i dvesta dvanaesti dan rata u Ukrajini...U četiri ukrajinske oblasti, koje su pod ruskom kontrolom, danas se održavaju referendumi o pripajanju Rusiji...Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održao sednicu o navodnim zločinima Rusije u Ukrajini, a šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pozvao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.