Izvor: RTS, 20.Jan.2023, 07:33

Kontakt grupa za Ukrajinu o slanju teškog oružja; Zelenski: Malo je vremena, mora brzo da se deluje

U vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj lideri odbrane NATO-a i drugih zemalja sastali su se kako bi razgovarali o jačanju vojne sposobnosti Ukrajine u ratu sa Rusijom. Volodimir Zelnski poručio da je ostalo malo vremena da se deluje. Moskva upozorila NATO lidere da razmisle o rizicima svoje politike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << slanja vojne tehnike Kijevu.
U Donbasu su nastavljeni žestoki sukobi za Bahmut i Kreminu, gde ruske snage pokušavaju da prodru. Ukrajinska vojska je granatirala 11 naselja u Donjecku. Kijev upozorava da životima plaća rasprave Zapada o slanju tenkova. Predsednik Volodimir Zelenski je apelovao da požure sa isporukom teškog naoružanja ističući da mnoge zemlje čekaju dozvole proizvođača.

U skladu sa tim, nemačke namenske kompanije saopštile su da su spremne su da isporuče više od 100 borbenih tenkova Ukrajini, uključujući "leoparde" i reparirane britanske tenkove "čelendžer 1", preneo je list Handelsblat.
I danski ministar odbrane Jakob Eleman-Jensen saopštio da će pokloniti Ukrajini 19 haubica "cezar" francuske proizvodnje, odgovarajući na pozive Zelenskog.
Jedanaest zemalja u zajedničkom saopštenju poručilo je da će donirati desetine ručnih raketnih lansera "stinger", protivavionske topove S-60, mitraljeze i obuku, uoči sastanka u Nemačkoj gde će se precizirati tip i količina naoružanja.

I predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel istakao je u Kijevu da Ukrajina može da računa na veću vojnu pomoć EU i pozvao saveznike pozvao saveznike da Kijevu isporuče više oružja što pre.
Moskva je upozorila NATO lidere da bi poraz Rusije u Ukrajini mogao da izazove nuklearni rat.
Kremlj je osudio zapadne zemlje da preko Ukrajine vode posredni rat sa Rusijom.
''Zapad je od Ukrajine napravio 'anti-Rusiju', da bi naudio interesima Rusije i ugrozio njen teritorijalni integritet. Uradićemo sve da se naše kolege iz NATO-a i EU 'što pre otrezne'", naglasio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Na sastanku u američkoj vojnoj bazi Ramštajn, u Nemačkoj predstavnici zemalja kontakt grupe za Ukrajinu danas će razgovarati o daljem naoružavanju Ukrajine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Kontakt grupa za Ukrajinu o slanju teškog oružja; Moskva: Naš poraz bi izazvao nuklearni rat

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2023

Najveće borbe u Ukrajini su na istoku i jugu zemlje. Grupa zemlja obavezala da će donirati veliki količine naoružanja Ukrajini. Moskva upozorila NATO lidere da razmisle o rizicima svoje politike slanja vojne tehnike Kijevu...U Donbasu su nastavljeni žestoki sukobi za Bahmut i Kreminu, gde ruske...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.