20. januar  2023. 06.09  →  19.20 | Izvor: RTS, Tanjug

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Kontakt grupa za Ukrajinu o slanju teškog oružja; Moskva: Naš poraz bi izazvao nuklearni rat

KIJEV -

Najveće borbe u Ukrajini su na istoku i jugu zemlje. Grupa zemlja obavezala da će donirati veliki količine naoružanja Ukrajini. Moskva upozorila NATO lidere da razmisle o rizicima svoje politike slanja vojne tehnike Kijevu.

Najveće borbe u Ukrajini su na istoku i jugu zemlje. Grupa zemlja obavezala da će donirati veliki količine naoružanja Ukrajini. Moskva upozorila NATO lidere da razmisle o rizicima svoje politike slanja vojne tehnike Kijevu.

rusija, ukrajina, vojska, donbas, donjeck, vojnik, rat, 2

U Donbasu su nastavljeni žestoki sukobi za Bahmut i Kreminu, gde ruske snage pokušavaju da prodru. Ukrajinska vojska je granatirala 11 naselja u Donjecku. Kijev upozorava da životima plaća rasprave Zapada o slanju tenkova. Predsednik Volodimir Zelenski je apelovao da požure sa isporukom teškog naoružanja ističući da mnoge zemlje čekaju dozvole proizvođača.

U skladu sa tim, nemačke namenske kompanije saopštile su da su spremne su da isporuče više od 100 borbenih tenkova Ukrajini, uključujući "leoparde" i reparirane britanske tenkove "čelendžer 1", preneo je listHandelsblat.

I danski ministar odbrane Jakob Eleman-Jensensaopštio da će pokloniti Ukrajini 19 haubica "cezar" francuske proizvodnje, odgovarajući na pozive Zelenskog.

Jedanaest zemalja u zajedničkom saopštenjuporučilo je da će donirati desetine ručnih raketnih lansera "stinger", protivavionske topove S-60, mitraljeze i obuku, uoči sastanka u Nemačkoj gde će se precizirati tip i količina naoružanja.

I predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel istakao je u Kijevu da Ukrajina može da računa na veću vojnu pomoć EU i pozvao saveznike pozvao saveznike da Kijevu isporuče više oružja što pre.

Moskva je upozorila NATO lidere da bi poraz Rusije u Ukrajini mogao da izazove nuklearni rat.

Kremlj je osudio zapadne zemlje da preko Ukrajine vode posredni rat sa Rusijom.

''Zapad je od Ukrajine napravio 'anti-Rusiju', da bi naudio interesima Rusije i ugrozio njen teritorijalni integritet. Uradićemo sve da se naše kolege iz NATO-a i EU 'što pre otrezne'", naglasio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Na sastanku u američkoj vojnoj bazi Ramštajn, u Nemačkoj predstavnici zemalja kontakt grupe za Ukrajinu danas će razgovarati o daljem naoružavanju Ukrajine.

19.15 - Američki general: Ukrajina će teško ove godine proterati ruske trupe

Američki general Džordž Braun izjavio je danas na samitu vojnih čelnika NATO i država saveznika u vojnoj bazi SAD u Nemačkoj, Ramštajn, da će Ukrajina ove godine teško proterati ruske trupe sa svoje teritorije, a Nemačka je iznela stav da će brzo preduzeti potrebne korake kako bi omogućila saveznicima da prebaci nemački borbeni tenk u Ukrajinu ako o tome dođe do konsenzusa među saveznicima.

17.47 - Devet evropskih država obećalo Ukrajini nove pakete naoružanja

Grupa od devet evropskih država obećala je da će isporučiti više oružja Ukrajini, a pored ostalog poslaće joj borbene tenkove, tešku artiljeriju, protivvazdušnu odbranu, municiju i borbena vozila pešadije.

14.13 - Stoltenberg: Kijevu osim novog oružja potrebno održavanje starih sistema

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je danas da države koje podržavaju Ukrajinu moraju da budu fokusirane ne samo na slanje novog oružja Kijevu, vec i na isporuku municije za starije sisteme i pomoć u njihovom održavanju.

12.59 - Borelj: Zemlje EU spremne da pošalju teške tenkove Ukrajini

Evropske zemlje su spremne da pošalju tenkove Ukrajini, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, dodajući da se nada da će ta odluka biti ubrzo doneta.

12.20 - Ujedinjenje nacije: Prvi konvoj pomoći stigao u blizini ukrajinskog Soledara

Portparol Kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova Jens Lerke saopštio je danas da su tri kamiona humanitarne pomoći za oko 800 ljudi dopremljena blizu Soledara u istočnom ukrajinskom regionu Donjecka.

11.54 - Kremlj: Isporuke teškog naoružanja zemalja NATO-a ne menjaju ništa

Ne treba preuveličavati značaj isporuka teškog naoružanja zemalja NATO Kijevu jer to neće ništa principijelno promeniti na terenu, ali će Ukrajina imati još jedan problem više, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

11.48 - Zelenski: Ukrajini potrebne stotine tenkova, nema vremena za gubljenje

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se danas zvaničnicima NATO-a i drugih zemalja na sastanku u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj i apelovao da Ukrajini pošalju stotine tenkova kako bi se odbranila od ruske invazije.

11.42 - Ostin: Vreme za dodatnu podršku Ukrajini

Američki ministar odbrane Lojd Ostin sastao se danas sa zvaničnicima NATO-a i drugih zemalja u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj i pozvao saveznike da dodatno podrže Ukrajinu u ratu protiv Rusije.

10.53 - Peskov: Odnosi sa SAD na najnižoj tački u istoriji

Odnosi Rusije i SAD su na istorijski najnižoj tački i nema nade za njihovo poboljšanje, ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

10.50 - Ruske snage tvrde da drže Kleščejevku, južno predgrađe Bahmuta

Proruske snage u istočnoj Ukrajini saopštile su danas da su preuzele kontrolu nad selom Kleščejevka, koje je predgrađe Bahmuta.

09.36 - Finska najavila novu vojnu pomoć Kijevu od 400 miliona evra

Finska je najavila novu donaciju odbrambene opreme Ukrajini vrednu 400 miliona evra, prenosi Rojters.

09.27 - Zelenski očekuje čvrstu podršku saveznika na sastanku u Ramštajnu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da njegova vlada očekuje čvrstu podršku zvaničnika NATO-a i drugih zemalja koji se danas sastaju u Nemačkoj, kako bi razgovarali o jačanju sposobnosti Ukrajine da se suprotstavi ruskim snagama uz pomoć savremenijih borbenih tenkova, prenosi Gardijan.

08.44 -  Varšava: Spremni smo na "nestandardne akcije"ako Berlin odbije da pošalje tenkove

Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonski rekao je danas da je Varšava spremna da preduzme "nestandardne" akcije, ako se Nemačka usprotivi slanju tenkova "Leopard" Ukrajini, ali nije otkrio o kakvim bi se akcijama radilo.

07.23 - Pentagon objavio novi paket pomoći Ukrajini vredan oko 2,5 milijardi dolara

Ministarstvo odbrane SAD objavilo je danas novi paket pomoći Kijevu u vrednosti od oko 2,5 milijardi dolara, koja će uključiti oklopna borbena vozila tipa "Bredli" i oklopna borbena vozila pešadije tipa "Strajker".

07.19 - Pistorijus: Ne znam za zahtev da Ukrajina dobije i američke i nemačke tenkove

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da ne zna za zahtev da Ukrajina istovremeno dobije američke i nemačke tenkove.

Tagovi
Srodne vesti