Kisindžer: Sankcije Rusiji su kontraproduktivne

Izvor: Press, 10.Nov.2014, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kisindžer: Sankcije Rusiji su kontraproduktivne

Bivši državni sekretar SAD Henri Kidindžer smatra da opterećenje u odnosima sa Rusijom zbog ukrajinske krize predstavlja opasnost od "reprinta hladnog rata".
On je istakao da bi, ukoliko se ta opasnost bude ignorisala, situacija mogla biti tragična.

Kisindžer je u intervjuu za nemački politički magazin "Špigl" ocenio da su sankcije prema Moskvi kontraproduktivne i izrazio očekivanja da >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << bi Berlin trebalo da pokaže više inicijative u spoljnoj politici.



"Nemačka je danas najvažnija zemlja Evrope i trebalo bi aktivnije da se angažuje", rekao je Kisindžer i, kada je reč o Americi, porazu američkog predsednika Barake Obame i predsedničkim planovima Hilari Klinton, ocenio da bi "generalno gledano, bilo bolje za zemlju, kada bi došlo do promene vlade".

Kisindžer nije jedini koji je upozorio na opasnost od izbijanja novog "hladnog rata" zbog opterećenja u odnosima sa Rusijom.

I bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov upozorio je da su napetosti između velikih sila dovele "svet na ivicu hladnog rata" i optužio zapad, odnosno, u prvom planu Ameriku da se, posle raspada komunizma, prepustila trijumfalizmu.

Gorbačov, koji je ovog vikenda prisustvovao proslavi 25. godišnjice od pada Berlinskog zida, pozvao je na izgradnju novog poverenja kroz dijalog sa Moskvom i istakao da bi zapad trebalo da ukine sankcije ruskim zvanicnicima, podsećaju mediji danas.

Kada je reč o "sedim glavama" u svetskoj i evropskoj politici i njihovom viđenju aktuelne političke situacije, i bivši, dugogodišnji šef nemačke diplomatije Hans-Ditrih Genšer zahtevao je nove odnose sa Rusijom i upozorio na značaj te zemlje.

"Povodom potpuno nove vrste pretnje kroz nasilje ID, moramo prepoznati da su zajednički interesi sa Rusijom, veći nego što su razlike", rekao je Genšer u jednom intervjuu ovog vikenda i apelovao za novi početak u odnosima sa Rusijom.

"Rusija je još uvek velika sila. Još uvek postoje dve dominirajuće atomske sile na svetu koje garantuju stabilnost u toj oblasti...", rekao je Genšer i kritički reagovao na politiku Moskve prema Ukrajini, ali i na politiku Evropske unije.

"Putinov postupak prema Ukrajini nije, naravno, prihvatljiv. Ali, radi se o oblikovanju jednog stabilnog svetskog poretka", rekao je Genšer i kritički rekao da je i EU pravila greške.

"Putin je u jednom svom govoru u Bundestagu za vreme svoga prvog predsedničkog mandata govorio o stvaranju jedne slobodne evropske zone trgovine", rekao je Genšer i dodao da bi, da je EU to ozbiljnije shvatila, Moskva onda na temu članstva Ukrajine u EU, smatra Genšer, drugačije mogla reagovati.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.