Kijev i Unesko dogovorili premeštanje relikvija iz Kijevopečerske lavre u EU — SVR

Izvor: Vostok.rs, 26.Jun.2023, 11:20

Kijev i Unesko dogovorili premeštanje relikvija iz Kijevopečerske lavre u EU — SVR

Vlasti u Kijevu postigle su dogovor sa Uneskom o prenošenju dragocenosti Kijevo-Pečerske lavre, uključujući i relikvije koje se tamo čuvaju, u muzeje u Evropi, izjavio je direktor Ruske spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin u saopštenju koje je objavio pres biro SVR u ponedeljak.
Nariškin je posebno istakao da, prema informacijama koje stižu, „globalističke elite, poznate po navici da prisvajaju tuđu imovinu, pojačavaju napore da pljačkaju Ukrajinu“. Dok se ranije radilo o finansijskim i materijalnim resursima, uključujući žito i plodno zemljište, sada posežu za pravoslavnim svetinjama koje se nalaze na teritoriji Ukrajine“, izjavio je Nariškin. „Prema SVR-u, postignut je dogovor između kijevskih vlasti i Uneska o uklanjanju hrišćanskih dragocenosti, uključujući svete mošti, sa teritorije Kijevopečerske lavre i njihovom naknadnom premeštanju u muzeje u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj i Vatikanu. pod izgovorom da ih spasavaju od ruskih raketnih napada“, navodi se u saopštenju. Do sada je, napominje pres-služba SVR, izvršen popis crkvene imovine i izdvojena su finansijska sredstva za transport predmeta u Evropu. Vozila su pripremljena. Neki od njih su opremljeni rashladnim jedinicama. Napominje se da je mitropolit Onufrije, poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve, obavešten da će ikone, mošti i utvari biti privremeno premešteni, tobože na čuvanje, „dok se situacija u Ukrajini ne normalizuje“. „Nema sumnje da vraćanje moštiju nije deo planova Zapada i kijevske hunte koju kontroliše. Posezanje jeretika na Kijevopečersku lavru je logičan nastavak tajnog uklanjanja sa teritorije Ukrajine najstarije vizantijske ikone, koje su od 14. juna 2023. izložene u francuskom Luvru. Ova specijalna operacija organizovana je uz posredovanje švajcarske nevladine organizacije Međunarodna alijansa za zaštitu kulturnog nasleđa u zonama sukoba (kojom predsedava privatni američki kolekcionar T. Kaplan), koja deluje u koordinaciji sa Uneskom“, saopštila je ruska spoljna obaveštajna služba. Direktor Spoljne obaveštajne službe je podsetio da je episkop Porfirije, vođa ruske verske misije u Jerusalimu, ove ikone dobio na poklon od manastira Svete Katarine na Sinaju sredinom 19. veka. Sovjetske vlasti su ih 1940. prebacile u Kijevski muzej zapadne i istočne umetnosti, gde se čuvaju od Velikog otadžbinskog rata. Pitanje pravoslavnog nasleđa „Nečuvena situacija sa pravoslavnim nasleđem je ubedljiv dokaz da je zapadnim elitama Ukrajina potrebna isključivo kao ovan protiv Rusije i kao sredstvo bogaćenja. Prema njihovim proračunima, što je ukrajinski sukob razorniji i dugotrajniji, to će oni moći više da kradu – da stvari nazove pravim imenom“, naglašava SVR. „Zapadni pljačkaši grobnica zaboravljaju da su za njih ukradene relikvije samo skupi ’artefakt’, dok su za ruski svet neprocenjive relikvije. Mi ćemo se zalagati za njihov povratak i sigurno ćemo ih dobiti nazad“, saopštio je SVR. „Za našu zemlju zaštita Kijevopečerske lavre ima duboku duhovnu dimenziju, što znači da naša odlučnost da specijalnu vojnu operaciju dovedemo do uspešnog završetka samo jača.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Nariškin: Ukrajina i UNESKO premeštaju mošti svetaca u zapadne zemlje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2023

Direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe Rusije (SVR) Sergej Nariškin rekao je danas da su ukrajinske vlasti i UNESKO postigli dogovor o prenošenju dragocenosti iz Kijevsko-pečerske lavre, uključujući relikvije koje se tamo čuvaju, u muzeje u Evropi, što je Kijev negirao.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.