Izdat nalog za hapšenje: Ruski generali se terete za ratne zločine

Izvor: B92, 05.Mar.2024, 17:35

Izdat nalog za hapšenje: Ruski generali se terete za ratne zločine

Međunarodni krivični sud izdao je naloge za hapšenje dvojice ruskih generala, Sergeja Ivanoviča Kobilaša i Viktora Nikolajeviča Sokolova.

Razlog za izdavanje naloga za hapšenje su navodni ratni zločini u Ukrajini.

Sud sa sedištem u Hagu saopštio je da "postoji razumna osnova da se veruje da dvojica osumnjičenih snose odgovornost za raketne napade na električnu infrastrukturu Ukrajine koje su izvele >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snage pod njihovom komandom od najmanje 10. oktobra 2022. do najmanje 9. marta 2023. godine."

Sud je dodao da su povezane povrede civila i šteta od napada očigledno preveliki u odnosu na bilo kakvu očekivanu vojnu korist.

Ukrajinski tužioci već istražuju moguće ratne zločine nakon zimske kampanje vazdušnih udara na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Rusija poriče da je namerno gađala civilnu infrastrukturu u Ukrajini, rekavši da je svrha svih njenih napada smanjenje borbene sposobnosti Kijeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.