MKS izdao naloge za hapšenje najviših ruskih vojnih komandanata

Izvor: Vostok.rs, 05.Mar.2024, 19:07

MKS izdao naloge za hapšenje najviših ruskih vojnih komandanata

Međunarodni krivični sud (MKS) sa sedištem u Hagu izdao je u utorak naloge za hapšenje general-potpukovnika Sergeja Kobilaša i admirala Viktora Sokolova, optužujući dva ruska vojna komandanta da su počinili ratne zločine usred ukrajinskog sukoba.
Dvojica najviših oficira, koji su bili komandanti ruske avijacije dugog dometa i Crnomorske flote, optuženi su da su počinili „ratni zločin usmeravanja napada na civilne objekte“, nanošenja „prekomerne slučajne štete civilima“, kao i da su izvršili „zločin protiv čovečnosti“, navodi se u saopštenju MKS. Navodni zločini su se dogodili tokom kampanje raketnih udara „na ukrajinsku električnu infrastrukturu od najmanje 10. oktobra 2022. do najmanje 9. marta 2023. godine“, tvrdi sud. Tribunal sa sedištem u Hagu je više puta preduzimao neprijateljske korake protiv Moskve usred ukrajinskog sukoba, posebno izdavanjem naloga za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina prošlog proleća. Putin je optužen za „protivpravnu deportaciju“ ukrajinske dece u Rusiju. Moskva je odbacila tvrdnje Međunarodnog krivičnog suda, navodeći da su dotična deca samo evakuisana iz ratne zone i da bi mogla da budu vraćena u Ukrajinu ako to zatraže njihovi zakonski staratelji. Rusija je takođe preduzela korake odmazde protiv samog MKS, pokrenuvši krivični postupak protiv glavnog tužioca i sudija suda, i na kraju izdavši naloge za hapšenje protiv njih. Kao i mnoge druge zemlje, uključujući SAD, Moskva ne priznaje autoritet Haškog tribunala i njene akcije nemaju pravnu važnost u Rusiji. To telo je više puta optuženo da je evrocentrično i pristrasno prema Zapadu. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.