Ištvan Pastor: Bez promena na evropskom putu (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2022, 12:24

Ištvan Pastor: Bez promena na evropskom putu (AUDIO)

Sukob u Ukrajini se nastavlja. Raste broj žrtava, a razaranja su sve veća. Raste i broj izbeglica koje su u manjem broju počele da pristižu i u našu zemlju.

Evropska unija nastavlja da uvodi sve jače sankcije protiv Rusije tražeći i od zemalja kandidata da to učine. Srbija to nije uradila, ali se na Generalnoj skupštini Saveta bezbednosti UN pridružila osudi napada na Ukrajinu.

Naši zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ponavljaju da Srbija nema interesa da vodi politiku u skladu sa interesima zapada i istoka, nego u skladu sa sopstvenim interesima. Zbog toga naša zemlja ne uvodi sankcije Rusiji, što bi moglo da utiče na evropski put Srbije.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor očekuje nastavak pritisaka na našu zemlju. Za Radio Novi Sad kaže da se ništa neće promeniti na evropskom putu Srbije.

„Jedino sada evroparlamentarci i donosioci odluka u Briselu neće morati da izmišljaju razloge zašto je to tako. Imaju sada, praktično, razlog za narednih nekoliko godina“, objašnjava Pastor. Navodi da će energetsko pitanje biti jedno od ključnih u narednom periodu.

„Ono što mislim da je jako važno da je Srbija zaštitila svoj energetski interes. To je veoma značajno ne samo za Srbiju, nego mislim da činimo značajnu uslugu nekim zemljama u Evropskoj uniji zbog toga što je ovo jedan od mogućih alternativnih pravaca snabdevanja gasom“.

Zbog rata, Ukrajinu napušta sve više ljudi, a izbeglice pristiži i u Srbiju, za sada po osnovu rodbinskih veza. Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor ne očekuje veći izbeglički talas kod nas, ali ne sumnja u spremnost ovdašnjih ljudi da pomognu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.