Izvor: TangoSix.rs, 17.Jul.2015, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska kompletirala eskadrilu borbenih aviona

Hrvatsko ministarstvo odbrane saopštilo je juče da je poslednji od 12 lovaca MiG-21, nakon ispitivanja i probnih letova koji su takođe juče završeni, spreman za primopredaju hrvatskom ratnom vazduhoplovstvu (HRZ). Time je kompletirana eskadrila borbenih aviona koja se nalazi u 91. vazduhoplovnoj bazi Pleso.
Pošto je ceo posao oko remonta i nabavke dodatnih aviona iz Ukrajine kasnio, Ministarstvo odbrane Hrvatske će, pozivajući se na odredbe sklopljenog ugovora,  tražiti >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << plaćanje penala od strane ukrajinskog remontog zavoda iz Odese. Takođe saopšteno je i da je ukrajinski zavod dao dve godine garancije na izvedene radove počevši od uvođenja aviona u operativnu upotrebu.

Juna 2013. Hrvatska je odlučila da svoje avione MiG-21 remontuje u Ukrajini o čemu je Tango Six već pisao. Prve avione hrvatski piloti su probali u Ukrajini krajem marta 2014. a prvi avioni stigli su na aerodrom Pleso već sledećeg meseca.
Hrvatska je još krajem 2012. godine usled nedostatka finansijskih sredstava donela odluku da se pitanje opstanka borbene avijacije kratkoročno reši remontom postojećih MiG-ova 21.
Remont i modifikacije aviona trebali su biti odrađeni znatno brže ali je hrvatska strana insistirala da avioni pre uvođenja u operativnu upotrebu prođu potrebna ispitivanja kako bi bili predati potpuno spremni i ispravni.
The post Hrvatska kompletirala eskadrilu borbenih aviona appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.