Generalna skupština UN usvojila antirusku rezoluciju o Krimu

Izvor: Vostok.rs, 23.Dec.2018, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Generalna skupština UN usvojila antirusku rezoluciju o Krimu

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (GS UN) usvojila je većinom glasova rezoluciju koju je predložila Ukrajina u kojoj se osuđuju naodna kršenja ljudskih prava na Krimu i „nezakonito uspostavljanje zakona, jurisdikcije i upravljanja Rusije“ u ovom regionu.
  Dokument koji je predložio Kijev ove godine je podržalo 67 delegacija, odnosno pet manje nego 2017. godine. Među onima koji su podržali rezoluciju su Sjedinjene Američke Države, zemlje Evropske unije, Turska i Japan. Protiv nje je glasalo 27 delegacija, među kojima su Rusija, Belorusija, Kina, Indija, Srbija, Sirija, Južnoafrička Republika, Nikaragva i Venecuela, a 70 zemalja bilo je uzdržano. Zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Genadij Kuzmin, koji je govorio na zasedanju Generalne skupštine, nazvao je ovaj dokument čisto antiruskim, lažnim, podmuklim i besmislenim po svom sadržaju. On se takođe zahvalio „petom odboru Generalne skupštine UN na odluci da odustane od finansiranja realizacije ove rezolucije“, što usvajanje ovog dokumenta čini besmislenim. „Uz svo dužno poštovanje prema mišljenju naših kolega koji su glasali za ovu rezoluciju u trećem odboru, Krim se ne može saterati u svoju ukrajinsku prošlost“, naglasio je Kuzmin. On je naveo da je zbog pogoršanja ekonomske i političke situacije Ukrajina „prestala da bude povoljno okruženje čak i za Ukrajince, o čemu svedoči nagli pad broja stanovništva.“    
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Japan

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o Krimu

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Dec.2018

NJUJORK - Generalna skupština UN usvojila je većinom glasova rezoluciju Ukrajine u kojoj se osuđuju kršenja ljudskih prava navodno zabilježena na Krimu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.