GEST DOBRE VOLJE: Kijev i proruske snage razmenili 20 zarobljenika

Izvor: Kurir, 29.Okt.2015, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GEST DOBRE VOLJE: Kijev i proruske snage razmenili 20 zarobljenika

I jedna i druga strana tvrde da je i dalje veliki broj onih koji se i dalje nalaze u zatočeništvu.

KIJEV - Ukrajinska vojska i proruske snage razmenili su danas 20 zarobljenika kao gest dobre volje, sa ciljem da se mirovni pregovori usmereni na okončanje 18-mesečnog konflikta vrate na kolosek.

Organizacija razmene zarobljenika trajala je nekoliko nedelja i prva je ove vrste od 8. septembra. Proruske snage >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << predale su osam ukrajinskih vojnika i jednog civila na neutralnoj teritoriji u oblasti Lugansk, koja je pretežno pod kontrolom proruskih snaga, pod budnim okom posmatrača Crvenog krsta.

U zamenu, ukrajinska strana je predala 11 pripadnika proruskih snaga zarobljenih u borbama, u kojima je, prema podacima Ujedinjenih nacija, do sad život izgubilo više od 8.000 ljudi.

Ukrajinska vlada veruje da proruske snage i dalje drže 148 ljudi, uključujući 59 civila u Lugansku i susednom Donjecku. Proruske snage iz te dve oblasti tvrde da Kijev drži 2.400 njihovih boraca. Iako proruske i vladine snage nastavljaju sa postepenim povlačenjem oružja iz takozvane linije razgraničenja, proces je spor i povremeno dolazi do razmene vatre.

Povremene borbe i naizgled nepomirljive razlike oko budućeg statusa proruskih oblasti unutrar Ukrajine znače da će mirovni proces koji je trebalo da se završi ove godine biti nastavljen 2016, navela je francuska agencija.

Autor: Tanjug

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.