Francuski LDC želi preuzeti Perutninu Ptuj zajedno s državom

Izvor: SEEbiz.eu, 14.Nov.2018, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuski LDC želi preuzeti Perutninu Ptuj zajedno s državom

LJUBLJANA - Francuska peradarska grupa LDC, koja je kao konkurent ukrajinskoj grupi MHP bila neuspješna u bitci za preuzimanje Perutnine Ptuj, slovenskoj vladi je uputila inicijativu za početak razgovora o zajedničkom ulasku u vlasništvo najvećeg slovenskog prehrambenog poduzeća. 

Ptujska kompanija je u strategiji upravljanja državnim investicijama definisana kao značajna. Na odziv slovenske vlade još čekaju, objavili su Francuzi, piše Delo.

Član uprave LDC >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Philippe Gelin je na novinarskoj konferenciji ukazao na negativne posljedice povećanog ulaska ukrajinskih proizvođača peradi na europsko tržište. Ukrajinski proizvođači, po njegovim navodima, izigravaju ograničenja carinskog sporazuma između EU-a u Ukrajine, koji određuje godišnje kvote izvoza peradarskog mesa. Tako je izvoz peradarskog mesa iz Ukrajine u EU u prvoj polovini godine u odnosu na isti period prošle godine porastao za 75%.

- Preko izvoza poluproizvoda iz Ukrajine i kasnije djelomične prerade u europskim pogonima dobija se ukrajinsko meso koje dobija oznaku da je proizvedeno u EU, iako se radi o ukrajinskim sirovinama, ukrajinskom mesu i ukrajinskom kvalitetu", naglasio je Gelin.

On je rekao da se s Slovenskom industrijom jekla, koja prodaje većinski udio u Perutnini Ptuj, dogovorio o cijeni i drugim uvjetima na ekskluzivnoj osnovi. Međutim, prodavac je nenanavljeno i bez razloga u septembru odstupio od pregovora. "Iznenađeni smo takvom praksom, koja nije uobičajena u evropskom prostoru i posebno nije karakteristična za slučajeve kada su u pitanju kompanije značajne za nacionalnu ekonomiju u kojima država ima vlasničke udjele".
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.