Izvor: Piplmetar.rs, 16.Jul.2023, 00:30

Fajnenšel tajms: Smanjenje podrške Ukrajini u nekim zemljama nagoveštava probleme za EU i NATO

FoNetdanas 22:55

Foto: EPA-EFE/Oleh Pereverziev
Smanjenje podrške Ukrajini u ratu sa Rusijom i pružanju vojne pomoći Kijevu u nekim evropskim zemljama nagoveštava probleme za Evropsku uniju i NATO, objavio je danas Fajnenšel tajms.
Kako se ističe, na to ukazuju dva istraživanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << koje su ove sedmice objavili evropski servis Eurobarometar i Vašingtonski istraživački centar Pju. Takvi trendovi, navodi se, nagoveštavaju „priličnu količinu problema za NATO i EU, koji pokušavaju da održe jedinstvo u podršci Ukrajini“, prenosi Tass.
Anketa Eurobarometra, sprovedena u maju i junu ove godine, pokazala je da u EU samo 28 odsto ispitanika u potpunosti podržava plaćanje vojne opreme i municije za Ukrajinu, što je četiri odsto manje nego u januaru i februaru, dok se s tim potpuno ne slaže 14 odsto, jedan procenat više nego pre.
Najniži nivo podrške Ukrajini u tom pogledu registrovan je u Srbiji, gde se samo pet odsto ispitanika u potpunosti slaže sa plaćanjem vojnih isporuka Ukrajini, a 74 odsto se u potpunosti se ne slaže, a na drugom mestu je Severna Makedonija, gde je taj odnos 12, odnosno 53 odsto.
Među članicama EU, najmanje spremni da troše novac na vojnu pomoć Ukrajini bili su ispitanici u Slovačkoj (11 i 57 odsto), Kipru (13 i 58), Bugarskoj (14 i 58), Mađarskoj (15 i 54 ), Austriji (16 i 56), Grčkoj (17 i 53).
Podrška je bila najveća u Švedskoj, gde se sa sadašnjom politikom prema Ukrajini u potpunosti slaže 72 odsto građana, a pet odsto se ne slaže. U Danskoj je taj odnos 59 prema osam odsto, a u Norveškoj, koja nije članica EU, 66 prema devet odsto.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.




Povezane vesti
Najnovije
Svet



Opširnije
Izvor: Danas.rs

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.