Erdogan i Bajden razgovarali o Ukrajini i članstvu Švedske u NATO uoči samita alijanse

Izvor: Vostok.rs, 10.Jul.2023, 11:49

Erdogan i Bajden razgovarali o Ukrajini i članstvu Švedske u NATO uoči samita alijanse

Članstvo Ukrajine i Švedske u NATO-u, bilateralni odnosi i kupovina američkih borbenih aviona F-16 bili su među temama telefonskih razgovora predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i Sjedinjenih Država Džoa Bajdena, saopštila je kancelarija turskog lidera u nedelju.
„Predsednici su razgovarali o pitanjima članstva Ukrajine i Švedske u NATO-u, kupovine borbenih aviona F-16 i punopravne integracije Turske u Evropsku uniju. Lideri su se takođe dogovorili da se sastanu na marginama samita NATO kako bi detaljno razgovarali o bilateralnim odnosima. i regionalne odnose“, navodi se. Što se tiče kandidature Švedske za članstvo u NATO-u, Erdogan je primetio da je Stokholm preduzeo određene korake u pravom smeru kada je izmenio svoje antiterorističke zakone, ali činjenica da pristalice Radničke partije Kurdistana, koja je zabranjena u Turskoj, nastavljaju da drže svoje akcije slobodno svede ove napore na nulu. „Naš predsednik je, između ostalog, izjavio da je neprikladno povezivati potražnju za isporukom F-16 Turskoj sa članstvom Švedske [u NATO]“, navodi se u saopštenju. Kako prenosi televizijski kanal TRT, Erdogan i Bajden razgovarali su i o situaciji oko žitnog dogovora. Uoči samita NATO-a u Madridu, Erdogan je 28. juna 2022. razgovarao sa finskim predsednikom Saulijem Niinistom, tadašnjom premijerkom Švedske Magdalenom Anderson i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Razgovori su rezultirali memorandumom, koji je bio svojevrsna mapa puta za Stokholm i Članstvo Helsinkija u alijansi. Turski parlament je 31. marta odobrio protokol o prijemu Finske u NATO, ali je odbio da odobri kandidaturu Švedske za članstvo, zahtevajući da Stokholm primeni sve odredbe Madridskog memoranduma o borbi protiv terorizma. Ankara je takođe kritikovala Stokholm zbog povlađivanja pristalicama Kurdistanske radničke partije, koja je zabranjena u Turskoj, i akcijama spaljivanja Kurana.
Pogledaj vesti o: NATO skup,   Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.