Izvor: RTS, 27.Jan.2022, 08:28

Erdogan bi da posreduje između Rusije i Ukrajine; Moskva: Čak i pomisao na rat je neprihvatljiva

Turska se ponudila da bude posrednik u pregovorima Rusije i Ukrajine. Redžep Tajip Erdogan čeka na odgovor Moskve. Sergej Lavrov kaže da pisani odgovor SAD budi nadu za dijalog, ali samo o sekundarnim pitanjima. Oglasio se i Kijev – šef ukrajinske diplomatije poručuje da želi mirno rešenje, ali da će, u slučaju napada Rusije, uzvratiti.
Od novembra je stanje na istoku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ukrajine napeto. Kijev, Vašington i NATO navode da Rusi nagomilavaju snage na granici sa Ukrajinom, ali i u Belorusiji, kao i da je moguće da se planira invazija na Ukrajinu.
Rusija to negira, ali traži bezbednosne garancije, između ostalog i to da Ukrajina neće postati članica NATO-a.
Moskva je juče dobila pisane odgovore Sjedinjenih Država i NATO-a na tražene bezbednosne garancije.
Američki državni sekretar Entoni Blinken je rekao da je odgovor u skladu sa onim što su javno iznosili, kao i da politika otvorenih vrata ostaje politika Alijanse.
Kaže i da odgovor trasira put za dijalog i demokratiju, a da od odgovora Rusije zavisi šta će se dalje dešavati. Oni će, dodaje, biti spremni za svaki scenario.
Ambasada SAD u Kijevu je, inače, pozvala američke državljane da razmotre mogućnost da napuste Ukrajinu zbog nepredvidivih događaja koji bi mogli da uslede.
Juče je održan i sastanak u normandijskom formatu – Rusija, Ukrajina, Francuska i Nemačka. Nakon osam sati razgovora strane su se saglasile da je ključno uspostaviti prekid vatre na istoku Ukrajine. Francuski predstavnik smatra da je načinjen korak ka smanjenju tenzija. 
Mnoge zemlje obećavaju pomoć Ukrajini, neke u naoružanju, dok druge obećavaju da će poslati vojnike. Nemačka planira da pošalje šlemove, što je naišlo na žestoku kritiku gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička.
Pogledaj vesti o: Turska,   Vašington,   Vladimir Putin

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pozvao je Putina ali će mu "zabiti nož u leđa"

Izvor: B92, 27.Jan.2022

Ankara -- Turska se ponudila da bude posrednik u pregovorima Rusije i Ukrajine, a Redžep Tajip Erdogan je rekao da čeka na odgovor Moskve...Takođe je izjavio da je pozvao ruskog predsednika u posetu Ankari. Naveo je i da je potreban dijalog povodom ruske zabrinutosti za bezbednost, ali i da je potrebno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.