Izvor: RTS, 26.Jan.2022, 19:42

Rusija dobila pisani odgovor Amerike i NATO-a

Američki ambasador u Moskvi Džon Salivan dostavio je ruskom Ministarstvu spoljnih poslova pisani odgovor Vašingtona na ruske bezbednosne zahteve. Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je i Alijansa dostavila svoj odgovor.
Pretpostavlja se da je u američkom dokumentu, očekivano, negativan odgovor na ruski zahtev da se ne dozvoli članstvo Ukrajine i Gruzije u NATO-u, naročito nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izjavio da se nastavlja sa politikom otvorenih vrata u Alijansi.

Odgovor SAD na ruske bezbednosne zahteve trasira put za diplomatiju, ako se Moskva bude ozbiljno odnosila prema njemu, budući da SAD traže da se prekine sa eskalacijom protiv Ukrajine, rekao je Blinken.
On smatra da se u dokumentu na principijelan i pragmatičan način razmatra zabrinutost Moskve, i dodaje da je odgovor sastavljen u koordinaciji sa Kijevom i evropskim saveznicima, kao i da je u skladu sa onim što je i javno rečeno.
"Postoji veoma snažna solidarnost među američkim saveznicima kada je reč o Ukrajini", rekao je Blinken, dodajući da je uveren i u nemačku solidarnost.
On očekuje i da će imati diskusiju sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom u narednim danima.
Odgovor reflektuje otvorenost Vašingtona i to da bismo više voleli da se trenutna situacija reši diplomatskim putem, ali da ostaje na Moskvi kako će odgovoriti. Mi ćemo u oba slučaja biti spremni, upozorio je Blinken.

Takođe je istakao da će Ambasada SAD u Kijevu ostati otvorena, iako je danas iz tog diplomatskog predstavništva poručeno državljanima SAD da razmotre mogućnost da napuste Ukrajinu.
"U dokumentu ima i veoma pozitivnih stvari koje bi mogle da budu osnova za dalje razgovore", rekao je američki državni sekretar koji je istakao da je predsednik Džo Bajden bio uključen u izradu odgovora. 
Poručuje i da će, u slučaju ruske vojne akcije, Sjedinjene Države obezbediti stabilno globalno snabdevanje energentima. Da podsetimo, trećinu evropskih potreba za gasom trenutno namiruje upravo Rusija.
Lopta je sada u ruskom dvorištu, rekao je američki državni sekretar.
I NATO sastavio odgovor U međuvremenu je i NATO dostavio svoj odgovor - on je uručen ruskom ambasadoru u Briselu Aleksandru Tokovininu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Šef Alijanse Jens Stoltenberg je pozvao Rusiju na deeskalaciju aktuelne situacije. 
"Još jednom pozivamo Rusiju da smesta deeskalira trenutnu situaciju. NATO strogo veruje da tenzije i neslaganja treba da se reše dijalogom i diplomatijom", rekao je novinarima Stoltenberg.

Smatra da treba ponovo da se uspostave kancelarije u Briselu, odnosno Moskvi.
Spremni smo da saslušamo zabrinutost Moskve, rekao je Stoltenberg dodajući da je NATO odbrambeni savez i da ne želi konfrontaciju. 
Ipak, kaže i da je Alijansa spremna za slučaj da bude trebalo da se reaguje i da 5.000 vojnika može veoma brzo da bude poslato na teren.
"Vidimo sve više vojnika, ne samo u i oko Ukrajine, već sad i u Belorusiji gde Rusija raspoređuje hiljade vojnika, stotine letelica, sisteme S-400 i mnoge druge veoma napredne kapacitete", rekao je Stoltenberg dodajući da se to dešava pod maskom vežbe.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ambasador SAD u Rusiji predao odgovor Vašingtona na ruske zahteve

Izvor: Danas, 26.Jan.2022

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je večeras da je od američkog ambasadora u Moskvi dobilo odgovor Vašingtona na ruske zahteve o povlačenju NATO-a u istočnoj Evropi, u kontekstu ukrajinske krize.

Nastavak na Danas...

Erdogan bi da posreduje između Rusije i Ukrajine; Moskva: Čak i pomisao na rat je neprihvatljiva

Izvor: RTS, 27.Jan.2022, 08:28

Turska se ponudila da bude posrednik u pregovorima Rusije i Ukrajine. Redžep Tajip Erdogan čeka na odgovor Moskve. Sergej Lavrov kaže da pisani odgovor SAD budi nadu za dijalog, ali samo o sekundarnim pitanjima. Oglasio se i Kijev – šef ukrajinske diplomatije poručuje da želi mirno rešenje,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.