EU: Novih milijardu evra makrofinansijske pomoći Ukrajini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2022, 10:40

EU: Novih milijardu evra makrofinansijske pomoći Ukrajini

Evropska komisija predložila je danas novih milijardu evra makrofinansijske pomoći Ukrajini, što je prvi deo paketa od 9 milijardi evra vanredne pomoći koji je EU namenila za hitne potrebe ratom pogođene zemlje.

U Briselu navode da je današnji predlog dopuna podršci koju je EU već pružila Ukrajini u prvoj polovini godine, a koja uključuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << hitan zajam od 1,2 milijarde evra za makrofinansijuku pomoć.

"Zajedno ova dva dela programa donose 2, 2 milijarde evra ukupne makrofinansijske podrške Ukrajini od početka rata, što mi trebalo da dostigne i 10 milijardi evra kada kompletan paket vanredne evropske pomoći Ukrajini postane operativan", navode u Komisiji.

U EK kažu da će milijardu evra staviti na raspolaganje Kijevu čim Evropski parlament i Savet EU odobre ovu tranšu i potpišu odgovarajući Memorandum o razumevanju i sporazum o zajmu sa ukrajinskim vlastima.

Lajen: Pred Ukrajinom dug i naporan put do EU

Ukrajina sada ima "veoma jasnu evropsku perspektivu", ali će "dug put" ka članstvu u EU zahtevati naporan rad", saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Lideri EU su prošle nedelje odobrili Ukrajini status kandidata, čime je formalno otvoren proces za koji se očekuje da može potrajati godinama pre nego što zemlja postane članice Unije koja sada čini 27 država, prenosi Rojters.

U današnjem obraćanju preko video-linka ukrajinskom parlamentu predsednica EK je podvukla napredak zemlje na njenom putu ka članstvu u EU dok se brani od ruske invazije.

"Ukrajina sada ima veoma jasnu evropsku perspektivu. Zemlja je kandidat za pridruživanje Evropskoj uniji, nešto što je pre samo pet meseci izgledalo gotovo nezamislivo", saopštila je Lajen.

Ona je još rekla da predstoji "dug put", ali da će "Evropa biti na strani Ukrajine na svakom koraku, koliko god bude potrebno" i napomenula da su potrebne mnoge ključne reforme što je pre moguće.

"Sledeći koraci su vam nadohvat ruke. Ali će zahtevati naporan rad", dodala je Ursula fon der Lajen.

Predsednica EK je kao hitne potrebne mere navela: usvajanje zakona o medijima, primenu novih propisa koji umanjuju preteranu moć oligarha i imenovanje najviših antikorupcijskih zvaničnika, prenosi Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.