ERBD obećala Ukrajini pet milijardi evra do 2020.

Izvor: Blic, 05.Mar.2014, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ERBD obećala Ukrajini pet milijardi evra do 2020.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremna je da pomogne privredi Ukrajine uz investicije u vrednosti od najmanje pet milijardi evra u periodu do 2020. godine, u okviru koordinisanog programa međunarodne finansijske pomoći Ukrajini, saopšteno je danas iz te institucije.

"Ukoliko ekonomska situacija to dozvoli, Ukrajina bi mogla dobiti iznos koji je veći od pet milijardi evra", navodi se u saopštenju EBRD. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

"Da bi povratila poverenje investitora, za Ukrajinu je od ključnog značaja da pristane na makroekonomski stabilizacioni program sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i da iskoreni korupciju", ističe se.

Ova finansijska institucija podseća da je prošle godine sarađivala sa Ukrajinom na Antikorupcionoj inicijativi, i dodaje da se nada daljem napretku na tom planu zajedno sa novim ukrajinskim vlastima.

Ministar: Ukrajini ove godine dospeva 10 milijardi dolara duga

Ukrajina u 2014. godini treba da otplati kreditorima oko 10 milijardi dolara, a najveći deo sume dospeva u maju, junu i avgustu, rekao je na konferenciji za novinare ministar finansija zemlje, Aleksandr Šlapak.

On je precizirao da je najviše sredstava Ukrajina dužna Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i za evroobveznice koje je vlada emitovala u devizama i prodavala ukrajinskim građanima i svima koji su hteli da ih kupe. Manje sume je dužna drugim kreditorima kao što je Svetska banka i EBRD.

Šlapak je kazao da na početku pregovora između Ukrajine i MMF-a pitanje restrukturiranja duga neće biti postavljeno.

- Niko ne donosi odluke o restruktruriranju deviznog duga na početku pregovora. Neophodno je u potpunosti razjasniti situaciju, preračunati se i onda odlučiti šta treba da se radi - rekao je ukrajinski ministar finansija.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

EBRD obećala Ukrajini 5 milijardi evra

Izvor: GdeInvestirati.com, 06.Mar.2014, 09:59

KIJEV - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremna je da pomogne privredi Ukrajine uz investicije u vrednosti od najmanje pet milijardi evra u periodu do 2020. Read More..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.