EP usvojio Rezoluciju o agresiji Rusije na Ukrajinu; Bilčik i Fajon pozvali Srbiju da se uskladi sa EU sankcijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2022, 13:40

EP usvojio Rezoluciju o agresiji Rusije na Ukrajinu; Bilčik i Fajon pozvali Srbiju da se uskladi sa EU sankcijama

Evropski parlament usvojio je sa 637 glasova za, 13 glasova protiv i 26 uzdržanih Rezoluciju kojom se najoštrije osuđuje ”nelegalna, ničim izazvana i neopravdana vojna agresija i invazija Ruske Federacije na Ukrajinu”.

Rezolucijom Evropski parlament poziva EU da proširi sankcije protiv Moskve, izdvoji dodatne ”milijarde evra” za pomoć Ukrajini i počne proces davanja kandidatskog statusa Ukrajini za članstvo u EU.

Evroparlamentarci skreću pažnju i na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ulogu Rusije na Zapadnom Balkanu i ukazuju na posledice neusklađivanja Srbije sa sankcijama EU.

”Evropski parlament žali zbog neusklađivanja Srbije sa EU sankcijama protiv Rusije, što šteti njenom pristupnom procesu. Naglašavamo očekivanje da se zemlje kandidati za članstvo u EU usklade ne samo sa EU kriterijumima već i sa zajedničkom EU spoljnom i bezbednosnom politikom”, navodi se u tekstu.

Džonson: Suspenzija Rusije iz  Saveta bezbednosti UN teško izvodljiva

Britanski premijer Boris Džonson rekao je danas da je suspenzija članstva Rusije u Savetu bezbednosti UN težak zadatak, s obzirom na specifičnosti te organizacije.

„Zaista je teško napraviti bilo kakve promene u strukturama UN bez glasanja. Rusija ima veto u Savetu bezbednosti. Ne možemo da promenimo pravila bez pristanka Rusije“, rekao je Džonson na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i premijerkom Estonije Kajom Kalas u Talinu, prenosi Interfaks.

Džonson je tako odgovorio na pitanje novinara o ideji da se suspenduje članstvo Rusije u Savetu bezbednosti UN zbog događaj u Ukrajini.

Evropski parlament kaže da sa velikom zabrinutošću primećuje ”konstantne napore Ruske Federacije da destabilizuje zemlje Zapadnog Balkana i meša se u njihove demokratske procese”.

”Osuđujemo one koji su izrazili svoju podršku Ruskoj Federaciji nakon agresije na Ukrajinu i pohvaljujemo podršku onih sa Zapadnog Balkana koji su evroatlantski saveznici”, navodi se u Rezoluciji.

Evropski parlament od Ruske Federacije ”zahteva trenutni prekid svih vojnih aktivnosti u Ukrajini i povlačenje vojnih i paravojnih snaga i vojne opreme” sa teritorije Ukrajine.

Istovremeno se pruža ”nepodeljena solidarnost sa ukrajinskom narodom” i poziva na ”nastavak diplomatskih napora u cilju zaustavljanja ruske agresije” i pronalazak ”mirnog rešenja uz poštovanje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta”.

Zemlje članice EU se pozivaju na dalju hitnu humanitarnu pomoć Ukrajini, ali i na proširenje sankcije protiv Moskve, uključujući i zabranu uvoza ruskog gasa i nafte u EU.

Evropski parlament istovremeno upozorava članice EU da prihvate činjenicu da će stroge sankcije prema Rusiji imati neizbežne negativne efekte na njihovu ekonomsku situaciju.

Evropski parlament poziva EU da pripremi paket od ”više milijardi evra za oporavak Ukrajine i rekonstrukciju razorene infrastrukture, kao i da se krene u proces odobravanja kandidatskog statusa Ukrajini za članstvo u EU.

Rezolucije Evropskog parlamenta nisu pravno obavezujuće i predstavljaju političke ocene i smernice EU.

Bilčik i Fajon pozvali Srbiju da se uskladili s EU sankcijama

Evroparlamentarci Vladimir Bilčkik i Tanja Fajon pozvali su Srbiju da se ”u potpunosti” uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU ”uključujući i sankcije protiv režima u Rusiji”.

”Očekujemo da se Srbija u potpunosti uskladi sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, uključujući sankcije usvojene protiv režima u Rusiji. Ovo vidimo kao važan i hitan signal da Srbija podržava principe i vrednosti Evropske unije i da je posvećena zajedničkom radu sa evropskim partnerima u pravcu mira”, navode Bilčki i Fajin u zajedničkom saopštenju.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i šefica parlamentarne Delegacije za odnose sa Srbijom nakon današnjeg usvajanja Rezolucije EP o ruskoj agresiji na Ukrajinu, poručuju da je jedinstvo međunarodne zajednice u suprotstavljanju Putinovoj agresiji na Ukrajinu od suštinskog značaja za svaki pokušaj da se podstakne mir i da se izbegne širenje rata Kremlja.

Bilčik i Fajon zaključuju da se međunarodna situacija dramatično promenila od prošle nedelje i da "nema mesta za povlađivanje agresoru"

Mišel: Napad Rusije na Ukrajinu je geopolitički terorizam

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, poručio je pred Evropskim parlamentom da je Vladimir Putin pokrenu "brutalu invaziju na Ukrajinu" i "neopravdani rata zasnovan na bezočnim lažima".

"Nije samo Ukrajina napadnuta, napadnuto je međunarodno pravo, međunarodni poredak, demokratija, ljudsko dostojanstvo. Sve je to napadnuto. U pitanju je geoplitički terorizam", izjavio je Mišel.

Govoreći na vanrednoj sednici Evropskog parlamenta, na kojoj se usvaja Rezolucija o agresiji Rusije na Ukrajinu, predsednik Evropskg saveta pozvao je EU da podrži Ukrajinu i vrati demokratiju i mir u međunarodni poredak.

Mišel je ocenio da je EU u svom odgovoru "jaka, ujedinjena i savršeno koordinisana" i da radi zajedno sa medunjunarodnim partnerima i UN na samo jednoj poruci, a to je: "Rusijo, zaustavi rat. Vrati se kući. Hajde da razgovaramo", poručio je Mišel uz ovacije evropskih parlamentaraca.

Mišel je naglasio da je obaveza EU da "odgovori u ovom istorijskom trenutku" i dodao da EU vrši "maksimalan pritisak na Rusiju" i daje maksimalnu podršku narodu Ukrajine.

Navodeći da su odgovor EU "snažne sankcije", Mišel je upozorio da će i EU platiti cenu.

"Moramo biti iskreni, sankcije će imati cenu i po nas, ali to je vredno platiti za naše vrednosti, ubeđenja i zajedničku budućnost", zaključio je Mišel.

Borelj: Rađa se geopolitička Evropa

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj kaže da je trenutak invazije Rusije na Ukrajinu i preuzimanje odgovornosti EU za postojeće izazove, trenutak "rađanja geopolitičke Evrope".

Borelj je pozvao ceo svet da osudi "agresiju za koju nema opravdanja", a EU da više izdvaja iz budžeta za odbranu i odvraćanje.

"EU mora da preuzme odgovornost u situaciji kada, po prvi put od Drugog svetskog rata, jedna zemlja, nuklearna sila vrši invaziju na drugu zemlju", kaže Borelj.

U obraćanju evropskim poslanicima, šef diplomatije EU se osvrnuo na početak Drugog svetska rata, uz ocenu da "tragedija, zlo i rat nikada ne nestaju sa horizonta".

"Najvažnija lekcija koju Evropa mora da izvuče iz invazije Rusije na Ukrajinu jeste da mora strateški da razmišlja o sebi, okruženju i svetu", poručio je Borelj.

On ocenjuje da "živimo u opasnom svetu, gde EU mora biti jaka" i poziva zemlje članice da iskoriste svoje budžete kako bi se bolje pripremili i suprotstavili u sledećoj krizi i "sledećoj ruskoj agresiji".

"Moramo da pojačamo kapacitete odvraćanja kako bi sprečili rat. Naše dosadašnje odvraćanje nije bilo dovoljno jako da zaustavi agresiju Putina", rekao je Borelj.

On navodi da je jak, jedinstven i brz odgovor EU iznenadio mnoge, uključujući i Putina, i poručuje da EU neće žrtvovati slobodu i svoje vrednosti zbog ruskog gasa.

Borelj ocenjuje da su posledice EU sankcija već vidljive u Rusiji, kroz inflaciju i pad nacionalne valute.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Rezolucija EU o Rusiji, u tekstu i Srbija

Izvor: B92, 01.Mar.2022

Poslanici Evropskog parlamenta na vanrednom zesedanju raspravljaju o situaciji u Ukrajini, a zatim glasaju o Rezoluciji o ruskoj agresiji protiv Ukrajine.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.