EIB i Kijev potpisali memorandum za posleratnu obnovu Kijeva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2022, 18:29

EIB i Kijev potpisali memorandum za posleratnu obnovu Kijeva

Evropska investiciona banka (EIB) i grad Kijev potpisali su danas memorandum u Briselu za dalju saradnju na finansiranju investicionih projekata za prestonicu Ukrajine koji su ključni za posleratnu obnovu.

Potpisan tokom Kijevskog investicionog foruma 2022 koji se održava u Briselu, kojem su prisustvovali potpredsednica EIB Tereza Červinjska i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, memorandum predstavlja okvir za dalju saradnju između EIB i Kijeva na projektima koji promovišu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << otpornost, rast i održivost, navodi se na sajtu Evropske investicione banke.

Glavni projekat koji je predviđen ovim memorandumom je proširenje kijevskog metroa po procenjenoj ceni od preko 500 miliona evra, i modernizacija voznog parka metroa sa namerom da se zaustavi oslanjanje Kijeva na vagone ruske proizvodnje, koji trenutno čine 80 odsto voznog parka metroa.

Potpredsednica EIB Tereta Červinjska je rekla kako će EIB nastaviti da stoji uz Ukrajinu i povećava ulaganja u posleratni oporavak Kijeva.

"Potpisivanje ovog memoranduma naglašava posvećenost EIB slobodnoj, demokratskoj, nezavisnoj i prosperitetnoj Ukrajini", rekla je ona.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je kako, uprkos ratu, Kijev planira mnogo projekata koji će biti isplativi, i kako će ovaj memorandum pomoći da se prevaziđu posledice rata.

"Zahvalan sam Evropskoj investicionoj banci na podršvi, poverenju i saradnji tokom ovog teškog perioda, i drago mi je što se naša uspešna saradnja nastavlja", rekao je Kličko.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.