Donjecka i Luganska Narodna Republika složno: Ne ostajemo u Ukrajini kakva je danas

Izvor: Vostok.rs, 27.Feb.2015, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donjecka i Luganska Narodna Republika složno: Ne ostajemo u Ukrajini kakva je danas

27.02.2015. -

Kijev ne sprovodi Minske sporazume i pojačava ekonomsku blokadu Donjecke i Luganske Narodne Republike, izjavio je zamenik predsednika Narodnog sovjeta (skupštine) i ovlašćeni predstavnik DNR u Kontakt grupi za Ukrajinu Denis Pušiljin.

„Ekonomska situacija je teška. Ukrajina, protivno Minskim sporazumima, pojačava ekonomsku i energetsku blokadu. Već tri nedelje nijedno vozilo s namirnicama iz pravca Ukrajine nije ušlo na teritoriju LNR i DNR“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << - kazao je Pušiljin na konferenciji za medije u Rostovu na Donu.

Po njegovim rečima, za popravljanje situacije potrebno je da se uspostave robna razmena i preduzetničke veze republika s RF.

„Nas ne interesuje krijumčarenje. U ovom trenutku jedino legalno dostavljanje namirnica je humanitarna pomoć Rusije, koja redovno stiže“ - kazao je on.

Pušiljin, inače, nije formalno isključio mogućnost povratka Donjecke Republike u sastav Ukrajine, ali je faktički upozorio da se to neće dogoditi dosadaljnjoj Ukrajini i da će - zaista teško dogoditi:

„Možemo li mi opet biti u sastavu Ukrajine? To će zavisiti od toga kakva će biti Ukrajina. U sastavu ove Ukrajine, kakva je danas, mi nikada nećemo biti. Ali, ako Kijev ispuni sve sporazume iz Minska i promeni ustav Ukrajine - onda će sama Ukrajina postati druga i drukčija država. A kakav bi status Donjecka Republika imala - kakvu autonomiju - o tome bi se odlučilo pregovorima, bez oružja u rukama“ - naglasio je Pušiljin.

Gotovo identičnu poziciju Luganske Republike već je oglasio njen predsednik Igor Plotnjickij.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

fakti
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.