Blinken: SAD uz Ukrajinu protiv bezobzirnih poteza Rusije

Izvor: VOA, 06.Maj.2021, 10:07

Blinken: SAD uz Ukrajinu protiv "bezobzirnih" poteza Rusije

Američki državni sekretar Entoni Blinken u četvrtak je rekao da bi Vašington mogao da poveća bezbednosnu pomoć Ukrajini posle, kako je naveo, "bezobzirnih i agresivnih" poteza Rusije tokom grupisanja trupa blizu ukrajinske granice.  Blinken je tokom posete Kijevu, čiji cilj je bio da iskaže podršku Ukrajini, rekao da je Rusija ostavila značajan broj trupa i opreme blizu granice uprkos tome što je najavila povlačenje nakon spora koji je alarmirao Zapad. Takođe je dodao da predsednik Džo Bajden želi da poseti Ukrajinu i da se sastane sa predsedniko Volodimirom Zelenskim, ali nije izneo detalje o eventualnoj poseti niti o aspiracijama te zemlje da postane članica NATO-a. "Svesni smo da je Rusija povukla neke snage sa ukrajinske granice, ali vidimo da je ostao značajan broj trupa i opreme. Veoma pomno pratimo situaciju. I gospodine predsedniče, mogu da vam kažem da smo snažno uz vas, kao i naši partneri. Čuo sam isto kada sam posetio NATO pre par nedelja i očekujemo od Rusije da obustavi bezobzirne i agresivne akcije", rekao je visoki američki zvaničnik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskim. Naglasio je i da Vašington "aktivno razmatra dodatno jačanje bezbednosne saradnje i pomoći", ali nije govorio o detaljima. Zelenski je rekao da je Rusija povukla samo oko 3.500 od desetina hiljada pripadnika svojih snaga koje je rasporedila na Krimu, koji je anektirala 2014. godine. "Možda postoji pretnja. Niko ne želi ta iznenađenja", poručio je ukrajinski predsednik. Zvaničnici SAD i EU su procenili da je otkprilike 150 hiljada ruskih vojnika  bilo raspoređeno duž granice sa Ukrajinom i na Krimu.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Državni sekretar SAD u Ukrajini, na dnevnom redu - ruska agresija

Izvor: B92, 06.Maj.2021

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je u poseti Ukrajini, gde će se sastati sa predsednikom Volodimirom Zelenskim i drugim zvaničnicima..."Ovo će biti važna prilika da razgovaramo o kontinuiranoj ruskoj agresiji i naglasimo potrebu da se održi tempo reformi", napisao je na Tviteru Blinken...Zvaničnici...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.