Bajden: Mogućnost napada i dalje postoji, spremni na odlučan odgovor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2022, 23:50

Bajden: Mogućnost napada i dalje postoji, spremni na odlučan odgovor

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da još postoji mogućnost ruskog napada na Ukrajinu i da izveštaje o povlačenju dela ruskih trupa sa rusko-ukrajinske granice SAD još nisu potvrdile.

“Spremni smo na odlučan odgovor u slučaju ruskog napada na Ukrajinu za šta i dalje postoji mogućnost”, rekao je Bajden tokom obraćanja medijima u Beloj kući.

Bajden je naglasio da SAD neće slati svoje vojnike u Ukrajinu, podsetivši na američke isporuke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naoružanja i obuku tamošnjih vojnih snaga.

Međutim, ukazao je na moguće korake ukoliko bi se pod napadom našla članica NATO-a.

“Amerika će braniti saveznike iz Severnoatlantske alijanse. Napad na članicu NATO je napad na sve nas. Poslali smo trupe u države koje se nalaze na istočnom boku Alijanse. Nastavićemo da održavamo vojne vežbe sa našim saveznicima. Ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu pojačaćemo naše prisustvo u NATO-u”, poručio je Bajden.

Prema njegovim rečima, američka administracija je poslednjih nedelja bila angažovana u diplomatskim naporima kako bi se smirile tenzije.

“U poslednjem razgovoru sa ruskim predsednikom nastojali smo da postignemo razumevanje o zabrinutostima obe strane. Saglasili smo se da diplomatiji treba pružiti svaku šansu da uspe. Predložene su konkretne mere u vezi sa stvaranjem bezbednosnog okruženja u Evropi, koje bi se istovremeno odnosile na Severnoatlantsku alijansu i Rusiju. Ali, nećemo zanemariti važne principe”, rekao je Bajden aludirajući na pravo država na nacionalni integritet, suverenitet i pravo izbora o pristupanju savezništvima, prenosi Glas Amerike.

“Naši analitičari upozoravaju da i dalje postoje pretnje. Rusija raspolaže sa 150.000 trupa koje su raspoređene duž granice i u Belorusiji. Tražili smo od Amerikanaca da napuste Ukrajinu i izmestili smo ambasadu iz Kijeva”, podsetio je u obraćanju Bajden.

Ukazao je da Sjedinjenje Države, NATO i Ukrajina ne predstavljaju pretnju Rusiji.

“Sjedinjene Države i NATO nisu rasporedili projektile u Ukrajini. Nismo i ne nameravamo to da učinimo. Građani Rusije nisu na meti i ne nastojimo da destabilizujemo Rusiju. Poručujem građanima Rusije da nam nisu neprijatelj. I ne verujem da želite krvav i razarajući rat protiv Ukrajine, države sa kojom delite čvrste porodične, istorijske i kulturne veze", poručio je Bajden.

Pozivajući se na princip odgovornosti Bajden je rekao da će u slučaju invazije posledice biti značajne.

“Rusija će biti na meti međunarodnih osuda i svet neće zaboraviti da je izazvala rat i nasilje. Zapad je ujedinjen, naše savezništvo je snažno. Delimo demokratske vrednosti. Čitava ova stvar prevazilazi Ukrajinu i Rusiju, ovde se radi o budućnosti sveta u kom živimo”, rekao je američki predsednik.

Bajden je ponovio ranije izrečenu tvrdnju da u slučaju ruske invazije na Ukrajinu neće biti gasovoda Severni tok 2, koji Nemačku povezuje sa Rusijom.

Prema njegovim rečima, SAD i saveznici spremni su da primene moćne sankcije protiv Rusije.

“Vršimo pritisak na njihove najznačajnije institucije i industriju što će se odraziti na ruske strateške i ekonomske sposobnosti”, ukazao je Bajden.

Između Rusije i Zapada su poslednjih meseci prisutne pojačane tenzije, pošto je duž ukrajinsko-ruske granice, ali i u Belorusiji, raspoređen značajan kontingent ruskih vojnika i oružja.

Takođe, Rusija od Zapada traži, kako ih označava, bezbednosne garancije da Ukrajina neće postati članica alijanse, da će se NATO uzdržati od razmeštanja oružja u blizini ruske granice, kao i da će povući snage sa područja istočne Evrope.

O tome su pokrenuti i pregovori uključenih strana, a kao reakcija na ruske poteze usledila je nedavna odluka SAD da u istočnoevropskim članicama NATO-a rasporede dodatnih 3.000 vojnika, dok i druge države članice NATO-a Ukrajini ustupaju vojno-tehničku pomoć, navodi Glas Amerike.

Republikanci u Senatu predložili zakon za podršku Ukrajini

Republikanci u američkom Senatu predložili su danas zakon za podršku Kijevu i uvođenje sankcija Rusiji zbog gomilanja vojske u blizini ukrajinskih granica.

Uvođenjenjem ovog predloga u proceduru, nazvanog Zakon o nepopustljivoj evropskoj teritoriji (NYET), ne znači da su stali pregovori republikanaca i demokrata o zajedničkom dvopartijskom predlogu zakona o Ukrajini , saopštio je visoki republikanski zvaničnik za Rojters.

Predlog zakona republikanaca predviđa zaustavljanje izgradnje gasovoda Severni tok 2 i uvođenje obaveznih sankcija za taj projekat, ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

Takođe bi se uvele sankcije velikim ruskim bankama, ako bi došlo do invazije i sekundarnih sankcija bankama koje su poslovale sa bankama pod sankcijama.

Kako se navodi, neslaganje oko toga kako se odnositi prema Severnom toku 2, kojim bi se gas dopremao Nemačkoj direktno iz Rusije, zaobilazeći Ukrajinu , i sekundarne sankcije bankama, su dve glavne prepreke u pisanju dvopartijskog zakona.

Senatori obe stranke poručili su da žele da deluju brzo kako bi pomogli Ukrajini, sa sankcijama Rusiji i većom vojnom pomoći Kijevu, u onome što se čini retkim slučajem dvopartijske saradnje u podeljenom Kongresu, prenosi Rojters.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Ni SAD, ni NATO nisu pretnja za Rusiju"

Izvor: Radio 021, 15.Feb.2022

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je danas da SAD "nisu još proverile" tvrdnju Rusije da se deo njenih snaga povukao sa granica sa Ukrajinom.

Nastavak na Radio 021...

"AMERIKA ĆE BRANITI SAVEZNIKE IZ SEVERNOATLANTSKE ALIJANSE" Bajden: Spremni smo da primenimo oštre sankcije

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Feb.2022, 01:26

Američki predsednik DŽozef Bajden izjavio je danas da i dalje postoji mogućnost ruskog napada na Ukrajinu i da SAD još nisu potvrdile izveštaje da su se neke ruske snage udaljile od granice sa Ukrajinom...-Spremni smo na odlučan odgovor u slučaju ruskog napada na Ukrajinu za šta i dalje postoji...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Mišel: Moskva bira između rata i diplomatije

Izvor: RTS, 16.Feb.2022

Zvanična Moskva mora da bira između rata i diplomatije usred vojnog nagomilavanja na granicama Ukrajine, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. . Šarl Mišel je pozvao Rusiju da delima, a ne rečima demonstrira volju za deeskalacijom..."Rusija je u poslednja...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.