AMERIKA ĆE BRANITI SAVEZNIKE IZ SEVERNOATLANTSKE ALIJANSE Bajden: Spremni smo da primenimo oštre sankcije

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Feb.2022, 01:26

"AMERIKA ĆE BRANITI SAVEZNIKE IZ SEVERNOATLANTSKE ALIJANSE" Bajden: Spremni smo da primenimo oštre sankcije

Američki predsednik DŽozef Bajden izjavio je danas da i dalje postoji mogućnost ruskog napada na Ukrajinu i da SAD još nisu potvrdile izveštaje da su se neke ruske snage udaljile od granice sa Ukrajinom.

-Spremni smo na odlučan odgovor u slučaju ruskog napada na Ukrajinu za šta i dalje postoji mogućnost, rekao je Bajden tokom obraćanja medijima u Beloj kući.

Bajden je naglasio da SAD neće slati svoje vojnike u Ukrajinu, podsetivši na američke isporuke naoružanja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i obuku tamošnjih vojnih snaga.

Međutim, ukazao je na moguće korake ukoliko bi se pod napadom našla članica NATO-a.

- Amerika će braniti saveznike iz Severnoatlantske alijanse. Napad na članicu NATO je napad na sve nas. Poslali smo trupe u države koje se nalaze na istočnom boku Alijanse. Nastavićemo da održavamo vojne vežbe sa našim saveznicima. Ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu pojačaćemo naše prisustvo u NATO-u, poručio je Bajden.

Prema njegovim rečima, američka administracija je poslednjih nedelja bila angažovana u diplomatskim naporima kako bi se smirile tenzije.

- U poslednjem razgovoru sa ruskim predsednikom nastojali smo da postignemo razumevanje o zabrinutostima obe strane. Saglasili smo se da diplomatiji treba pružiti svaku šansu da uspe. Predložene su konkretne mere u vezi sa stvaranjem bezbednosnog okruženja u Evropi, koje bi se istovremeno odnosile na Severnoatlantsku alijansu i Rusiju. Ali, nećemo zanemariti važne principe, rekao je Bajden aludirajući na pravo država na nacionalni integritet, suverenitet i pravo izbora o pristupanju savezništvima, prenosi Glas Amerike.

- Naši analitičari upozoravaju da i dalje postoje pretnje. Rusija raspolaže sa 150.000 trupa koje su raspoređene duž granice i u Belorusiji. Tražili smo od Amerikanaca da napuste Ukrajinu i izmestili smo ambasadu iz Kijeva, podsetio je u obraćanju Bajden.

Ukazao je da Sjedinjenje Države, NATO i Ukrajina ne predstavljaju pretnju Rusiji.

- Sjedinjene Države i NATO nisu rasporedili projektile u Ukrajini. Nismo i ne nameravamo to da učinimo. Građani Rusije nisu na meti i ne nastojimo da destabilizujemo Rusiju. Poručujem građanima Rusije da nam nisu neprijatelj. I ne verujem da želite krvav i razarajući rat protiv Ukrajine, države sa kojom delite čvrste porodične, istorijske i kulturne veze, poručio je Bajden.

Pozivajući se na princip odgovornosti Bajden je rekao da će u slučaju invazije posledice biti značajne.

- Rusija će biti na meti međunarodnih osuda i svet neće zaboraviti da je izazvala rat i nasilje. Zapad je ujedinjen, naše savezništvo je snažno. Delimo demokratske vrednosti. Čitava ova stvar prevazilazi Ukrajinu i Rusiju, ovde se radi o budućnosti sveta u kom živimo, rekao je američki predsednik.

Bajden je ponovio ranije izrečenu tvrdnju da u slučaju ruske invazije na Ukrajinu neće biti gasovoda Severni tok 2, koji Nemačku povezuje sa Rusijom.

Prema njegovim rečima, SAD i saveznici spremni su da primene moćne sankcije protiv Rusije.

- Vršimo pritisak na njihove najznačajnije institucije i industriju što će se odraziti na ruske strateške i ekonomske sposobnosti, ukazao je Bajden.

Između Rusije i Zapada su poslednjih meseci prisutne pojačane tenzije, pošto je duž ukrajinsko-ruske granice, ali i u Belorusiji, raspoređen značajan kontingent ruskih vojnika i oružja.

Takođe, Rusija od Zapada traži, kako ih označava, bezbednosne garancije da Ukrajina neće postati članica alijanse, da će se NATO uzdržati od razmeštanja oružja u blizini ruske granice, kao i da će povući snage sa područja istočne Evrope.

O tome su pokrenuti i pregovori uključenih strana, a kao reakcija na ruske poteze usledila je nedavna odluka SAD da u istočnoevropskim članicama NATO-a rasporede dodatnih 3.000 vojnika, dok i druge države članice NATO-a Ukrajini ustupaju vojno-tehničku pomoć, navodi Glas Amerike.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.