Ambasador Ukrajine o nezavisnosti Kosova: Ne menjamo stav

Izvor: B92, 24.Feb.2024, 21:18

Ambasador Ukrajine o nezavisnosti Kosova: "Ne menjamo stav"

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač rekao je za RTS da se mnogo građana pridružilo "Maršu solidarnosti sa Ukrajinom" u Beogradu.

On je dodao da je to bilo veliko iznenađenje za njega, kao i da je to ostavilo odličan utisak za budućnost. Navodi da je Ukrajina zahvalna Srbiji na pruženoj pomoći, kao i da Kijev ostaje pri principijelnom stavu da neće priznati nezavisnost Kosova.

U Kijevu su obeležene dve godine rata u Ukrajini, a podrška ovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemlji stiže i iz Beograda u kojem je održan "Marš solidarnosti" i otvorena izložba fotografija u EU centru. Marš je predvodio ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač.

“Mi smo organizovali ovaj marš i zamolili građane i diplomatsku zajednicu da nam se pridruže. Mnogo srpskih građana se pridružilo ovom maršu i to je bilo veliko iznenađenje za mene, za nas. To nam je ostavilo odličan utisak za budućnost“, rekao je ambasador Tolkač za RTS.

Ističe da je stav Ukrajine kada je reč o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova nepromenjen.

“Ne želimo da kršimo proncipe, nekad nas naši građani pitaju zašto podržavamo Srbiju, a ne Kosovo jer Kosovo podržava Ukrajinu, a Srbija ne, mi kažemo da nije problem razlika, već stvar principia. Moramo da sačučavamo principe međunarodnog prava“, rekao je Tolkač.

Ambasador Ukrajine je naglasio da ceni podršku Srbije, kao i da bi cenili kada bi Srbija pokušala da se priključi spoljnoj politici EU i sankcijama protiv Rusije.

“Ali to je vaša odluka, morate vi, a ne mi umesto vas da odlučujemo“, zaključio je Tolkač.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tolkač: Iznenađujuće veliki broj građana se priključio 'Maršu solidarnosti za Ukrajinu' u Beogradu

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Feb.2024

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je danas da je za članove te ambasade bilo iznenađenje koliko se veliki broj građana Beograda danas pridružio "Maršu solidarnosti za Ukrajinu", koji je organizovan povodom druge godišnjice od ruskog napada na tu zemlju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.