Ambasador Ukrajine: Kosovska vlada pokazala neodgovornost

Izvor: N1 televizija, 28.Mar.2018, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador Ukrajine: Kosovska vlada pokazala neodgovornost

Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič izjavio je da se kosovska vlada u slučaju hapšenja direktora kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici pokazala kao "potpuno neodgovorna", a njena reakcija "neadekvatna". Dodao je i da je saradnja sa Srbijom u pogledu sprečavanja odlaska srpskih plaćenika u Ukrajinu dobra.

"Ukrajina nije priznala nezavisnost Kosova, i mi podržavamo Briselski sporazum i dijalog između Beograda i Prištine...Bio sam na >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << susretu sa Ivicom Dačićem i ostalim ambasadorima i mogu da kažem da je kosovska vlada bila potpuno neodgovorna, a njena reakcija neadekvatna", rekao je Aleksandrovič u Danu uživo.

Naglasio je da slične situacije nikako ne bi smele da se dešavaju u budućnosti. "Ukrajina potpuno podržava Srbiju u ovom slučaju", dodao je ambasador.

 Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije uhapsili su u ponedeljak direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici i sproveli ga na ispitivanje u policijsku stanicu u Prištini, nakon čega je proteran sa Kosova. Srpska policija preuzela je Marka Đurića.

Problem srpskih plaćenika i dalje postoji

Ukrajinski ambasador je početkom novembra pozvan u Kijev na konsultacije posle intervjua u kojem je rekao da "Rusija koristi Srbiju i da obučava srpske plaćenike da ubijaju Ukrajince".

Aleksandrovič je ranije izražio žaljenje što je Srbija prošle godine u Ujedinjenim nacijama glasala protiv Ukrajine u rezoluciji o ljudskim pravima na Krimu, kao i 2016. godine.

Na pitanje zašto Srbija vodi takvu politiku, Aleksandrovič je tada rekao da to treba pitati šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića.

Aleksandrovič je danas rekao da je postignut napredak u rešavanju pitanja srpskih plaćenika u Ukrajini, koji se bore na strani Rusije.

"Imamo dobar napredak, ovaj problem plaćenika jos postoji, kao i putovanja pojedinih srpskih političara na Krim, ali vidim da postoji dobra saradnja i želja srpske vlade da ovo pitanje zajednički rešimo", rekao je ambasador.

 On je rekao da se trenutno u Ukrajini nalazi oko 370 plaćenika iz Srbije.

"S druge strane, nije problem da ima toliko mnogo ljudi, naravno, žao mi je zbog toga i znam da to nije stav čitavog srpskog naroda, ali je bitnije kako sud i tužilaštvo postupaju u ovim slučajevima", kaže Aleksandrovič.

Ukrajinski ambasador je rekao da je sud odlučivao u 45 slučajeva.

"Bilo je zvaničnih izjava tužilaštva o tome da su objavili 45 krivična dela. Bilo je već 28 sudskih odluka, od njih je u 24 slučaja određena uslovna kazna, a u četiri slučaja optuženi su osuđeni na zatvorske kazne", rekao je ambasador.

On je rekao da je o ovom problemu u januaru razgovarao kratko sa ministrom Dačićem.

"Imao sam sreću da se vidim s Dačićem tokom novogodišnjeg prijema početkom januara. To je bio kratak razgovor, ali vrlo srdačan. Nisam uspeo da ga zamolim da nauči jednu ukrajinsku pesmu, a bila mi je želja. On voli da peva i ima dobar glas, i nadam se da ću ga sledeći put naučiti", rekao je Aleksandrovič.

Pogledajte gostovanje u Danu uživo:

Izvor: N1
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Ambasador: Neodgovornost Prištine, Ukrajina podržava Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Mar.2018

Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič izjavio je danas da se prištinska vlada u slučaju hapšenja  direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici, pokazala kao "potpuno neodgovorna", a njena reakcija "neadekvatna"..."Ukrajina potpuno podržava Srbiju u ovom slučaju",...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.