VOJNI PUČ U TURSKOJ Vojska tvrdi da je preuzela vlast u državi, čita novi ustav putem televizije! (UŽIVO)

Izvor: Blic, 15.Jul.2016, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOJNI PUČ U TURSKOJ Vojska tvrdi da je preuzela vlast u državi, čita novi ustav putem televizije! (UŽIVO)

Oružane snage Turske saopštile su večeras da su preuzele vlast u zemlji da bi zaštitile demokratski poredak i očuvale ljudska prava. Prema prvim informacijama, vojska je zarobila pojedine turske zvaničnike, ali je Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan bezbedan, prenosi "CNN".

11:40 - Vojska zauzima i Istanbul!

Vojska je umarširala na glavni istanbulski trg Taksim!

11:35 - Erdogan preko "Skajpa" poručio: Narode, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izađi na ulice!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan okrivio je "Gulenist" mrežu za pokušaj puča, i pozvao narod da izađe na trgove, ulice i aerodrome. Turski predsednik najavio je povratak u Ankaru, i istakao da je "grupa koja je pokušala puč zapravo manjina". Erdogan je na godišnjem odmoru u jednom odmaralištu u Bodrumu, na jugu zemlje, i ne zna se kakav mu je trenutno status.

Odds that the white curtain behind Erdogan is one of those ones they use to divide areas on an airplane? pic.twitter.com/wglRnBPCtt

11:30 - Vojska uvodi novi Ustav

Vojska čita novi Ustav na televiziji, prenosi "Sputnjik". Sebe nazivaju "Savetom mira", i najavljuju da će na televiziji TRT pročitati novi ustav zemlje.

11:14 - Zvaničnici zarobljeni

Brojni izveštaji potvrđuju da se zarobljeni nalaze u jednom vojnom sedištu u Ankari, a agencija Anadolija javlja da je među zarobljenima i načelnik vojske. Vojnici su preuzeli i zgradu turske državne televizije TRT u Ankari, prenosi Rojters.

- Turska vojska preuzela je kompletnu kontrolu nad državnom administracijom kako bi vratila ustavni red, ljudka prava i slobode, vladavinu prava i opštu bezbednost koja je narušena. Svi međunarodni ugovori ostaju na snazi. Nadamo se da će sve prijateljske veze sa svim zemljama biti nastavljene - saopštili su predstavnici vojske.

Soldiers with tanks in Ankara streets. F16s are flying around 1000 feet very close to buildings. pic.twitter.com/QoBtvPs246

U saopštenju koje je dostavljeno elektronskom poštom turskim televizijskim kanalima, vojska navodi da će postojeći spoljni odnosi Turske biti zadržani i da će vladavina zakona biti prioritet.

11:01 - Jilidirim: U toku je vojni puč

"Deo vojske započeo je vojni puč", rekao je ranije večeras premijer Turske Binali Jildrim, nakon što je objavljeno da vojne letelice nisko nadleću Ankaru i Istanbul, prenosi RT.

- Mi radimo na tome da je u pitanju pokušaj puča, mi to nećemo dozvoliti, niti bilo kakvu aktivnost koja bi ugrozila demokratiju - izjavio je Jildrim, dodajući da će platiti najvišu cenu oni koji su odgovorni, prenosi AFP.

#BreakingNews Turkish media reports hostages taken at military headquarters in #Ankara & #Turkey's Erdogan "is safe" pic.twitter.com/rccNq3xbgd

Na osnovu pojedinih navoda, vojni helikopter počeo je da puca na deo Ankare u kom je smešteno sedište Turske nacionalne obaveštajne službe.

Both Bosphorus bridges (Asia to Europe access) closed by troops, @cnnturk reports. Police helicopters over Beyoglu. pic.twitter.com/C8pm1GvX1P

- Bezbednosne snage Turske rade sve što mogu kako bi situacija bila sređena - kratko je rekao Jildrim.

Po brojnim izveštajima Ujedninjene nacije su poslale mejl zaposlenima javljajući im da je u toku vojni puč u Turskoj, prenosi britanski "Gardijan".

Military tank spotted also near Bayrampaşa police HQ in Istanbul. Defending or attacking, hm? pic.twitter.com/UM6MeEMczL

Istovremeno, javljeno je da su most na Bosforu u Istanbulu, kao i most Fatih Sultan Mehmet zatvoreni, a da su se čuli pucnji u Ankari, kao i da su ispred aerodruma "Ataturk" .

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VOJNI PUČ U TURSKOJ Vojska preuzima državu, pucnji u predsedničkoj palati! (UŽIVO)

Izvor: Blic, 15.Jul.2016

Oružane snage Turske saopštile su večeras da su preuzele vlast u zemlji da bi zaštitile demokratski poredak i očuvale ljudska prava. Prema prvim informacijama, vojska je zarobila pojedine turske zvaničnike, ali je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan bezbedan, prenosi "CNN"...23:54 - Vojska...

Nastavak na Blic...

Erdogan: Istrebićemo ih, ovo je dar od Boga

Izvor: B92, 16.Jul.2016, 03:49

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u obraćanju uživo preko televizije nakon pokušaja puča izjavio je da će odgovorni žestoko platiti...Osim toga, on je naveo i da je puč čin izdaje, ali i "dar od Boga", kao i da ga je organizovala manjina unutrar vojske koju planira da "očisti"...Takođe,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.