Turski tekstil seli vozni park

Izvor: Večernje novosti, 13.Okt.2017, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski tekstil seli vozni park

Kraljevčane obradovala najava otvaranja fabrike, prve posle više decenija. Za sedam dana očekuje se i dolazak inženjera iz Turske Fabrika turskog investitora koji u Kraljevu namerava da zaposli 2.500 radnika biće najverovatnije izgrađena na lokaciji nekadašnjeg "Autotransporta", preduzeća u stečaju, uz samu Ibarsku magistralu, na ulazu >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << u grad iz pravca Čačka. Posle dve decenije spore tranzicije i katastrofalnih privatizacija nekadašnjih giganata - "Magnohroma" i "Fabrike vagona", GP "Kablar", DPK "Jasen", štamparije "Slovo", trgovinskih sistema "Trgopromet", "Gvožđar", "Stoteks" i "Papirpromet", koje su opustošile Kraljevo, ostavljajući bez posla više od 20.000 radnika, najavljeni dolazak kompanije "Tajpa tekstil Gijlim", za stanovnike grada na Ibru doslovno predstavlja - svetlo na kraju tunela. Pročitajte još: Turska kompanija "Ormo" otvara fabriku u Lebanu Tako je i samo potpisivanje memoranduma o razumevanju ministra privrede Gorana Kneževića i predsednika ove turske kompanije Mesuta Topraka, koji predstavlja prvi korak ka investiciji od čak 35 miliona evra u Kraljevu, naišlo na veliko odobravanje, najviše nezaposlenih. - Imali smo tri runde pregovora s turskim investitorom i rezultat toga je da će se u Kraljevu posle nekoliko decenija otvoriti nova fabrika. Drago mi je što će grad konačno dobiti značajnu investiciju, a sugrađani priliku da se zaposle u svom gradu. Nadam se i da ćemo na ovaj način zaustaviti trend iseljavanja mladih i postati mesto gde će ljudi dolaziti zbog posla - kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva. Do otvaranja fabrike, prema rečima gradonačelnika, predstoji veliki posao. Pročitajte još: Turci kod nas šiju za "Hilfiger" - Investitoru predstoje kupovina zemljišta, regulisanje dozvola i tehničke dokumentacije, izgradnja kolektora otpadnih voda, uvođenje autobuskih linija, uređenje lokacije, izgradnja objekta, selekcija i obuka radne snage - kaže Terzić. - Zapošljavanje će se obavljati postupno, kako se fabrika bude širila.OBUKA NSZ NA evidenciji kraljevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) trenutno je 11.050 nezaposlenih. - Kada budemo dobili konkretne informacije o tome koji je to broj osoba i za koju fazu zapošljavanja, kao i koji su zahtevi poslodavca, počećemo sa sprovođenjem obuke - kaže Snežana Prelić, direktorka kraljevačke filijale NSZ. Investitor iz Turske izrazio je i želju da se u sklopu fabrike, u saradnji sa gradom i Ministarstvom prosvete, otvori srednja tekstilna škola. Ne želeći da prognoziraju kada će fabrika biti zvanično otvorena, čelnici grada naglašavaju da će se obaviti rekonstrukcija dela postojećih objekata na lokaciji, a u narednih sedam dana očekuje se i dolazak turskih inženjera. - Već postoji 3D vizuelni projekat, a i investitorima je cilj da u što kraćem roku pokrenu proizvodnju - naglašava Aleksandar Nestorović, direktor ovdašnjeg JP za uređenje građevinskog zemljišta.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Turci zbog fabrike sele vozni park

Izvor: B92, 13.Okt.2017

Kraljevčane obradovala najava otvaranja fabrike, prve posle više decenija. Za sedam dana očekuje se i dolazak inženjera iz Turske..Fabrika turskog investitora koji u Kraljevu namerava da zaposli 2.500 radnika biće najverovatnije izgrađena na lokaciji nekadašnjeg "Autotransporta", preduzeća u...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.