Turski ministar unutrašnjih poslova: Nismo hotel za članove ID

Izvor: RTS, 02.Nov.2019, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski ministar unutrašnjih poslova: Nismo hotel za članove ID

Ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu izjavio je da će ta zemlja poslati zarobljene pripadnike Islamske države nazad u njihove matične zemlje, naglasivši kako Evropa ostavlja Tursku da sama rešava pitanje zarobljenika.
"To za nas nije prihvatljivo. Takođe je i neodgovorno", rekao je Sojlu komentarišući evropsku neaktivnost u rešavanju tog problema.

Poslaćemo zarobljene članove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Islamske države u njihove zemlje, kazao je on novinarima, prenosi Rojters.
Turska je zarobila jedan broj pripadnike terorističke organizacije Islamska država na severoistoku Sirije, pošto je tamo prošlog meseca pokrenula vojnu invaziju.
"Mi nismo hotel za članove ID-a," izjavio je Sojlu u Ankari. On je dodao da su države poput Velike Britanije i Holandije "našle lakši način" ukidanjem državljanstva pripadnicima Islamske države.
Nije otkrio broj navodnih pripadnika Islamske države i njihovih porodica koje Turska drži zatvorenim od kada je 9. oktobra pokrenula tursku ofanzivu na severoistoku Sirije, prenosi Rojters.
"Recimo da ga držim u zatvoru neko vreme. A onda će biti pušten. Da mu dam terorističko državljanstvo?" rekao je Sojlu i dodao da će ih Turska "vratiti u njihove zemlje".
Kaže da je "neprihvatljivo i neodgovorno" da su evropske zemlje ukinule državljanstvo osumnjičenime islamistaima i ostavile Tursku da sama reši svoj status.
Nekoliko evropskih zemalja odbilo je da vrate borce Islamske države i njihove supruge ili udovice koje drže Sirijske demokratske snage (SDF) koje vode Kurdi.
SDF, koji se zajedno sa Sjedinjenim Državama bori protiv Islamske države i navodno drži oko 10.000 islamista, bila je pod pritiskom otkako su se američke trupe povukle s tog područja i otkad je počela turska ofanziva.
Neke zemlje se boje da će nastali haos omogućiti Islamskoj državi da se pregrupiše.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.