Turska zabranila Twitter-u, Pinterest-u i Periscope-u nove ugovore o oglašavanju

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 19.Jan.2021, 16:18

Turska zabranila Twitter-u, Pinterest-u i Periscope-u nove ugovore o oglašavanju

ANKARA – Društvene mreže Twitter i Pinterest kao i aplikacija za streaming Periscope, ne smeju da sklapaju nove ugovore o oglašavanju u Turskoj, pre ispunjenja zakonske obveze otvaranja predstavništava u toj zemlji, odlučio je turski regulator

Tursko veće za informacionu tehnologiju i komunikacije zabranilo je lokalnim kompanijama i pojedincima oglašavanje na tim platformama. Za prekršaj oglašivačima preti kazna od milion turskih lira (oko 135 hiljada američkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << dolara).

Same mreže već su kažnjene sa po 30 miliona lira (četiri miliona dolara) zato što nisu imenovale predstavnika. Prema zakonu iz 2020. godine, kompanije koje pružaju internet usluge i imaju u Turskoj više od milion korisnika obvezne su da imenuju barem jednog službenog predstavnika u toj zemlji, koji mora biti turski državljanin. Ankara tumači da joj je to potrebno kako bi brzo i efikasno uklonila sadržaje koji krše njene zakone. Za odbijanje otvaranja predstavništva predviđene su velike novčane kazne i smanjenje širine pojasa komunikacijskih kanala unutar zemlje za prekršioce do 90 posto.

Trenutno nije jasno kako su uprave Twitter-a, Pinterest-a i Periscope-a reagovale na odluku Ankare i hoće li razmotriti pitanje otvaranja predstavništava. U ponedeljak je zamenik turskog ministra trgovine i infrastrukture Omer Fatih Sayan rekao da su Facebook i Instagram ispunile naredbu vlasti i imenovale predstavnike. Zahvalio je tim kompanijama i napomenuo da slične poteze očekuje i od drugih. Prema Saianu, smanjenje propusnosti komunikacijskih kanala za prekršioce „mera je koju vlasti najmanje žele da preduzmu“.

Izvor: Hina
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.