Turska ubrzava pregovarački proces o pristupanju EU — Erdogan

Izvor: Vostok.rs, 13.Jul.2023, 21:41

Turska ubrzava pregovarački proces o pristupanju EU — Erdogan

Turska namerava da ubrza pregovore o pristupanju Evropskoj uniji kao punopravna članica, saopštio je turski predsednik Erdogan novinarima predsedničkog kora po povratku iz Vilnjusa, gde je učestvovao na samitu NATO.
"U Evropskoj uniji vlada pozitivna atmosfera u pogledu oživljavanja našeg procesa evropskih integracija. Ubrzaćemo pregovore o obnovi odnosa u okviru carinske unije, što će pozitivno uticati na tursku ekonomiju. Nadam se da ćemo premostiti distance po pitanju bezviznog režima“, izjavio je on. Erdogan je napomenuo da je u Brisel poslao svog zvaničnog predstavnika, glavnog savetnika Arifa Čagataja Kilića na razgovore o evropskim integracijama. „Poslali smo našeg savetnika, gospodina Čagataja, u Brisel, gde će se sutra održati odgovarajući razgovori. Razgovaraće se i o carinskoj uniji i o bezviznom režimu. Nadam se da će razgovori biti od koristi Turskoj. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nam je saopštila i niz pozitivnih stvari u vezi sa tim“, izjavio je Erdogan. On je odluku donetu na samitu u Viljnusu da se pripremi izveštaj o odnosima Ankare i EU nazvao pravim korakom, sa čime bi Evropska komisija išla napred. „Očekujem da će to biti pozitivno i okrenuto budućnosti“, izjavio je turski lider. Turska i Švedska su 10. jula u Viljnusu na sastanku Erdogana i švedskog premijera Ulfa Kristersona zaključile protokol prema kojem će se Stokholm suprotstaviti organizacijama proglašenim terorističkim u Turskoj i olakšati proces pridruživanja EU kao punopravne članice. Ovaj dokument od sedam odredbi pripremljen je kao nastavak Madridskog memoranduma potpisanog u junu 2022. godine na marginama samita NATO-a. Inicijativa za održavanje sastanka u Viljnusu pripada Jensu Stoltenbergu, generalnom sekretaru alijanse, koji je saopštio da je postignut dogovor između Ankare i Stokholma. Turske vlasti su ranije navele da bi glavni uslov za odobrenje NATO aplikacije koju je Švedska podnela u maju 2022. godine trebalo da bude ispunjavanje obaveza Madridskog memoranduma o borbi protiv terorizma. Međutim, pre nego što je odleteo na samit NATO-a, Erdogan je izjavio da će Turska podržati zahtev Švedske za pridruživanje alijansi u zamenu za uklanjanje barijera za članstvo Ankare u EU. Turska zvanično traži pristupanje EU kao punopravna članica od 2005. Do danas je otvoreno 16 od 35 pozicija takozvanog pregovaračkog dosijea. Glavni kamen spoticanja u pregovorima je kiparski problem.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.