Turska tako nikada ne bi postupala prema ambasadoru Austrije

Izvor: B92, 03.Jul.2020, 10:03

"Turska tako nikada ne bi postupala prema ambasadoru Austrije"

Beč -- Ambasador Turske u Beču Ozan Cejhun oštro kritikovao austrijsku vladu, navodeći da su ga uvredili "napadi" austrijskih ministara.

On se na meti kritika našao jer je izjavio da je Božić egoistična proslava.

Na bajramskom okupljanju turske dijaspore u Beču krajem maja, Čejhun je rekao da je "hrišćanski Božić egoistična proslava, kada se hrišćani povlače u četiri zida, a ne dele poklone kao što to čine muslimani za svoje praznike".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Na to je ministarka integracije Suzane Rab pozvala ambasadora na razgovor i dala nalog da nadležna služba analizira skup na kojem je bio.

Ustanova za vere došla je do zaključka da je izjava ambasadora imala za cilj stvaranje razdora u društvu, ali da nije bila suprotna zakonu o islamu.

"Njihova kritika me je uvredila. U Turskoj niko ne bi postupao tako sa austrijskim ambasadorom", rekao je Čejhun bečkom dnevniku "Prese".

On je izrazio žaljenje što se austrijska vlada umešala u njegovo obraćanje turskim građanima.

Čejhun je, takođe, kritikovao austrijske vlasti izbog nedavnih sukoba kurdskih demonstranata sa Turcima u Beču.

Ambasador kaže da su mladi Turci bili provocirani od strane Kurda.

"Učesnici protesta provocirali su tursku decu. Tako je sve počelo", tvrdi on.

Takođe dodaje da je na demonstracijama nošena I slika uhapšenog vođe Kurda Abdulaha Ečalana I zastava PKK, organizacije koja je, kao I njeni simboli, u zemljama EU zabranjena.

Što se tiče pozdrava "Sivih vukova", ekstremno nacionalističke turske organizacije, koji su Turci pokazivali Kurdima prilikom protesta, ambasador je kazao da "sivi vukovi" nisu bili "tamo", a to zna I policija, već da su to pojedini mladi pokazivali.

To što je zbog sukloba demonstranata i Kurda bio pozvan u Ministarstvo inostranih poslova Austrije, koje ga je pozvalo da ubuduće deluje umirujuće i prenelo značaj slobode okupljanja, Čejhan dovodi u vezu sa predstojećim izborima u Beču.

"Sve to ima mnogo veze sa izborima 11.oktobra", poručio je on.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.