Turska oštro osudila izjave Netanjahua o aneksiji jevrejskih naselja

Izvor: Beta, 07.Apr.2019, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska oštro osudila izjave Netanjahua o aneksiji jevrejskih naselja

Turska je danas oštro osudila "neodgovorne izjave", kako ih je nazvala, premijera Izraela Benjamina Netanjahua koji je rekao da planira aneksiju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.Na te izjave se gleda kao na izborno obećanje uoči parlamentarnih izbora u Izraelu 9. aprila, za koje se očekuje da budu tesna trka."Zapadna obala je palestinska teritorija, okupirana od strane Izraela protivno medjunarodnom pravu. Neodgovorne izjave premijera Netanjahua da prikupi neke glasove pred same parlamentarne izbore neće izmeniti ništa", naveo je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavašoglu na Tviteru.U subotu uveče, tri dana pre izbora, Netanjahu je rekao da planira, u slučaju da ponovo bude premijer, aneksiju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.Neki izraelski mediji su preneli da zapravo nije jasno da li planira aneksiju čitave Zapadne obale ili samo nekih njenih delova."Hoće li zapadne demokratije reagovati ili nastaviti da budu pomirljive? Sram da ih bude sve!", odgovorio je na Tviteru Ibrahim Kalin, portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.Pre toga portparol Erdoganove stranke Omer Čelik je pozvao da se "okonča ludilo Netanjahua", preneo je Frans pres.Jevrejska naselja na palestinskim teritorijama koje je Izrael okupirao u Šestodnevnom ratu 1967. godine su nelegalna po medjunarodnom pravu.Veliki deo medjunarodne zajednice smatra ih glavnom preprekom za mir.Ako ...
Pogledaj vesti o: Turska,   Izbori

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Palestinski ministar: Netanjahu će se suočiti s problemom u slučaju aneksije

Izvor: RTV Pink, 07.Apr.2019

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad Malki upozorio je danas da će se izraelski lider Benjamin Netanjahu suočiti sa "stvarnim problemom" ako ostvari obećanje iz izborne kampanje da će anektirati jevrejska naselja na Zapadnoj obali koja je pod okupacijom Izraela.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.