Turska ne sluša Ameriku: Kupovina ruskog S-400 je gotova stvar

Izvor: B92, 15.Maj.2019, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska ne sluša Ameriku: Kupovina ruskog S-400 je gotova stvar

Ankara -- Turska ne odlaže kupovinu ruskog protivraketnog sistema S-400 zbog napetih odnosa sa SAD, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Nabavka sistema napravljenog u Rusiji je "gotova stvar", ponovio je Čavušoglu. Turska i SAD razgovarali su o predlogu Turske za osnivanjem zajedničke komisije, koja bi razmatrala moguće rizike S-400 po američki program F-35, naveo je.

Ovo je bio njegov odgovor na pisanje Blumberga da Turska razmatra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zahtev SAD da odloži nabavku ruskog protivraketnog sistema S-400 do 2020. godine.

Prema njegovim rečima, administracija predsednika SAD-a Donalda Trampa je prošle nedelje zatražila od Ankare odlaganje prijema S-400, koji prema dogovoru treba da bude isporučen u julu.

SAD tvrde da je ruski protivraketni sistem dizajniran da obara američke i savezničke avione, uključujući i F-35, u čijoj izradi pomažu i turski proizvođači.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.