Turska najavila: Uložićemo oko 500 miliona evra za finansiranje izgradnje infrastrukture u Srbiji

Izvor: BKTV News, 26.Okt.2017, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska najavila: "Uložićemo oko 500 miliona evra za finansiranje izgradnje infrastrukture u Srbiji"

Turska je izdvojila oko 500 miliona evra za finansiranje izgradnje infrastrukture u Srbiji i sada se traži model tog finansiranja, izjavio je danas ministar Rasim Ljajić, odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije.

"Da li će kredite dobijati turske građevinske firme koje >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << će učestvovati na tenderima kod nas za izgradnju puteva ili će to biti neka druga vrsta kredita pod povoljnijim kamatnih stopama, to ne mogu sada da kažem, ali će izgradnja infrastrukture svakako biti jedan od prioriteta", rekao je Ljajić.

Brnabić: Nekada je obećavano i nista nije rađeno, Srbija više nije takva zemlja!

Tokom novembra očekuje posetu predstavnika turske Eksim banke, gde bi se isključivo razgovaralo o visini kamatnih stopa, dodao je Ljajić, odgovarajući da pitanja poslanika Muamera Zukorlića u vezi sa izgradnjom putne infrastrukture.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, odgovarajući na isto pitanje, rekla je da se u poslednje tri godine u saobraćaj uložena značajna sredstva.

Dačić: Jiova izjava je glupost, previše je gledao "Rat svetova"!

Kako je navela, u opštini Novi Pazar 2015. godine u redovno održavanje putne infrastrukture uloženo je 82 miliona dinara, 2016. - 110 miliona, a 2017. - 210 miliona.

"Mi smo zadužili 400 miliona evra - 300 miliona iz kredita SB, EIB i EBRD i 100 miliona evra iz državnog budžeta da bismo rehabilitovali 1.000 kilometara puteva. Napravili smo plan za pet godina koji su to putevi, probali smo da obuhvatimo najkritičnije i 250 km puteva u tom delu Srbije je u rasporedu da se rehabilituje 2018. i 2019. godine", rekla je Mihajlović.

Brnabić jasna: Penzije za 90 odsto penzionera veće od 1. januara 2018!

Ona je dodala da se tokom posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana razgovaralo o kamatnim stopama i da je za nas neprihvatljivo da one bude u visini od 6,5 ili 5,5 odsto.

"Situacija u medijima katastrofalna, ali dva puta je bilo gore pre 2014. godine!"

"Imamo obećanje da je kamatna stopa ispod 2,5 odsto, to ćemo sačekati. Čekamo pregovore i očekujem da ćemo kao država moći da garantujemo kredit za dalje ulaganje u puteve", rekla je Mihajlović.

Palma žestoko prokomentarisao poslanike u Skupštini Srbije

Kad je reč o izgradnji gasovoda u tom delu zemlje, o čemu je Zukorlić takođe upitao, ministar rudarstva Aleksandar Antić istakao je da je projekat izgradnje gasovoda "Aleksandrovac - Tutin" jedan od najznačajnijih projekata u oblasti gasne infrastrukture, te da očekuje da on bude izgrađen do početka 2020. godine.

Antić je naveo da je projekat vredan 48 miliona evra, a obezbediće snadvevanje gasom Kopanoku, Raški, Novom Pazaru, Tutinu.

Burno u Skupštini: Poslanik doneo fotokopiju Vučićevog indeksa, pa počeo da čita ocene pred svima!

Kako je rekao, finansiranje za početne aktivnosti je obezbeđeno, a nosilac tog projekta je Srbijagas.

"U budžetu za 2017. je bila predviđena cifra za garanciju, to će biti u budžetu za 2018. godinu. Očekujemo da će početi građevinski radovi u julu ili avgustu 2018, ugovori su već potpisani, projetkovanje je u toku. Po dinamici trebalo bi da bude završen do kraja 2019. godine, ali ne volim da licitiram sa rokovima, pre bih rekao da će biti gotov početkom 2020. godine", rekao je Antić.

On je kazao da je doneta odluka o izradi prostornog plana područja posebne namene, koji se sada nalazi na ranom javnom uvidu od 30 dana.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Ljajić: Turska opredelila pola milijarde za puteve u Srbiji

Izvor: Blic, 26.Okt.2017

Turska je opredelila oko 500 miliona evra za finansiranje izgradnje infrastrukture u Srbiji i sada se traži model tog finansiranja, izjavio je danas ministar Rasim Ljajić, odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije...- Da li će kredite dobijati turske građevinske firme koje će učestvovati...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.