Turska da ne ratifikuje ulazak Crne Gore u NATO

Izvor: Vostok.rs, 03.Sep.2016, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska da ne ratifikuje ulazak Crne Gore u NATO

Predsjednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović obratio se turskom parlamentu sa zahtjevom da ratifikuje sporazum o prijemu zemlje u Severnoatlantsku alijansu. Pitanje ratifikacije sporazuma može postati predmet trgovine prilikom susreta Vladimira Putina sa Redžepom Erdoganom na samitu G20 u Guangdžou. Geopolitičku situaciju oko mogućeg stupanja Crne Gore u NATO je ekskluzivno za „Parlamentsku gazetu“ i portal „Ruska reč“ prokomentarisao Gojko Raičević, lider Unije za neutralnost Crne Gore.

„Pitanje ratifikacije protokola o priključenju Crne Gore NATO-u u Turskoj nacionalnoj skupštini privlači veliku pažnju“, kaže lider Unije za neutralnost Crne Gore i urednik IN4S portala Gojko Raičević.

Turska republika u Crnoj Gori, a posebno u federaciji Bosne i Hercegovine, pa i u cjelini na Balkanu, istorijski ima veoma snažan politički uticaj na muslimanske stranke i velike ekonomske interese u nizu zemalja u regionu. Sada je aktuelan projekat gasovoda ‘Turski tok’ o čemu će prilikom susreta na samitu G20 u Kini razgovarati predsjednici Turske i Rusije: Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin,“ podsjeća Raičević.




„Na primjeru nedavnog neuspjelog pokušaja puča u Turskoj, koji je odnio nekoliko stotina života, međunarodna zajednica se po ko zna koji put ubijedila do kakvih tragičnih događaja dovodi američka politika miješanja u unutrašnje poslove suverenih država. U ovom slučaju, koliko je to moguće procijeniti, puč je organizovan preko sekte Fetulaha Gulena kojom rukovode američke specijalne službe. Treba nažalost reći, da su tokom dužeg perioda na vlasti u Crnoj Gori proameričke, polukriminalne, korumpirane marionetske snage koje predvodi NATO propovjednik, premijer Milo Đukanović.

Rezultat njihovog rada je gubljenje nacionalnog suvereniteta, a nasilno suzbijanje mirnih protesta opozicije je dovelo čak do toga da se u jesen 2015. Crna Gora našla na rubu građanskog rata,“ ističe Raičević i dodaje bi podrška Turske ovom proameričkom projektu „nasilnog uvlačenja Crne Gore, a dalje Srbije i drugih zemalja regiona, u NATO značila dobrovoljnu predaju turskog uticaja i geopolitičkih planova na Balkanu Amerikancima.“



„Što se tiče ekonomskog aspekta problema, kako smo se već ubijedili po tome kako se Bugarska ponašala u vezi ‘Južnog toka’, pod američkim pritiskom ni jedna balkanska država ne može da ponudi svoju teritoriju kao energo-magistralu za isporuku ruskog gasa u Evropu. Tako će, na kraju krajeva, Ankara izgubiti sve očigledne prednosti kao zemlja tranziter,“ kaže Raičević.

Turska je decenijama trpjela neopravdano velike zahtjeve, ponižavajuću retoriku Brisela i direktnu diverzantsku djelatnost SAD-a u sopstvenoj zemlji. Upravo zato čvrst stav Ankare o nemogućnosti stupanja Crne Gore i drugih zemalja regiona u NATO može postati prije svega logičan odgovor na NATO djelatnost SAD i EU.

Drugo, ključni faktor rasta turskog političkog uticaja, i treće, važan uslov za uspešnu realizaciju ‘Turskog toka’. Kao zemlja koja raspolaže najbrojnijom vojskom u Evropi i drugom po brojnosti NATO vojskom, Ankara je u stanju da realizuje sopstvene interese, koji se razlikuju od ambicija geostratega Vašingtona i briselskih birokrata. U toj situaciji zahtjev Podgorice upućen Ankari da podrži stupanje Crne Gore u NATO zvuči žalosno, ponižavajuće i komično.

Rukovodstvo Velike narodne skupštine Turske i vladajuće Partije pravednosti i razvoja odlično shvata da su vlasti u Podgorici agenti američkog uticaja, da njihova delatnost nema legitimnu podršku naroda. A njihov mandat ističe kroz mjesec i po dana,“ podsjeća sagovornik „Ruske reči“ i napominje kako mu se čini da započeta normalizacija i razvoj tursko-ruskih odnosa imaju velike perspektive.

„Turska i Rusija su bez sumnje viševekovni suparnici. Balkan ne može zaboraviti njihove geopolitičke sukobe. Ali trenutno oni imaju velike šanse da u okviru strateškog razvoja počnu da traže zajedničke prilaze za bezbjednost i stabilnost Balkanskog regiona, pa i u cilju uspješne realizacije zajedničkih energetskih projekata.

Želio bih da se nadam da će Moskva i Ankara uključiti u dnevni red razvoja rusko-turskih odnosa i pitanja balkanskog regiona,“ izjavio Gojko Raičević, lider Unije za neutralnost Crne Gore.

IN4S

Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.